Diagnostika pasivačních vrstev pro křemíkové solární články

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá srovnáním současných a perspektivních typů pasivačních a antireflexních vrstev u křemíkových solárních článků. Teoretická část popisuje vhodnou metodiku pro charakterizaci těchto vrstev a zaměřuje se na pasivační vrstvy založené na Al2O3. Praktická část obsahuje návrh a ověření činnosti zařízení pro měření množství náboje vázaného v pasivačních vrstvách pomocí koronového výboje. Je zde také popsána realizace zařízení a jsou uvedeny výsledky orientačních testů pro kladnou i zápornou polaritu vysokého napětí. V závěrečné části práce jsou diskutovány možnosti zlepšení zařízení.
The work deals with a comparison of existing and perspective types of passivation and anti-reflective coating for silicon solar cells. The theoretical part describes the appropriate methodology for the characterization of these layers and focuses on the passivation layers based on Al2O3. The practical part describes design and verification operations of the equipment for measuring of the amount of fixed charge in the passivation layers using corona discharge. It also describes the implementation of equipment and the results of indicative tests for positive and negative polarity of high voltage. The final part discusses the possibility of equipment improving.
Description
Citation
SLÁDEK, K. Diagnostika pasivačních vrstev pro křemíkové solární články [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (předseda) doc. Ing. František Urban, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jan Leuchter, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Starý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Kuchta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Student seznámil komisi s řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky. Otázky oponenta: 1. Co může ovlivnit chybu měření proudové hustoty (Obr. 41) v závislosti na posunu sondy a s jakou přesností bylo měření v konkrétním případě prováděno? 2. Popište co znamená u solárních článků výraz BSF (Back-side Field). Otázky komise: Co z nanotechnologií by bylo využitelné u solárních článků? Jakou roli z hlediska účinnosti hraje teplota?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO