Analýza elektrodynamických sil v elektrických přístrojích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce řeší problematiku silového působení v elektrických přístrojích. V současné době jsou na přístroje a obzvláště na jejich kontakty kladeny vysoké požadavky na spolehlivost, životnost a mechanickou odolnost. Síly vyvolané průchodem proudu působí ve většině případů negativně na proudovodnou dráhu přístroje a mechanicky ji deformují. Konstrukce přístroje musí tyto síly zohledňovat. V práci jsou odvozeny a popsány vztahy pro výpočet elektrodynamických sil. Jsou řešeny různé konfigurace a provedení proudovodné dráhy. Dále se práce zabývá problematikou sil v kontaktech. Jednotlivé teoretické vztahy jsou následně použity pro analýzu konkrétního odpojovače QAK firmy IVEP a.s. V rámci diplomové práce proběhlo překreslení přístroje do 3D programu SolidWorks. Tento model byl dále použitý pro analýzu přístroje v programu ANSYS Maxwell. V práci jsou porovnány dosažené výsledky analytických rovnic a numerických simulací.
The master thesis deals with the phenomena called electro-dynamic force in the electrical apparatus. Nowadays, there are high requirements for electrical devices. The devices and especially their contacts are subject to high demands on reliability, reliability and mechanical durability. The electro-dynamic forces caused by the passage of electric current mechanically deform the current path. The design of the electrical apparatus must take these forces into account. Equations for electro-dynamic forces calculation are presented. In master thesis, individual parts of the current path are derived and described. Various configurations and designs of the current path are solved. The thesis also deals with the issue of forces in electrical contacts. Individual theoretical equations are then applied to a particular disconnector QAK, made by company IVEP, a.s. Parts of the disconnector were redrawn into 3D program SolidWorks. The model was analysed in program ANSYS Maxwell. The thesis compares the achieved results of analytical equations and numerical simulations.
Description
Citation
DOBROVOLNÝ, J. Analýza elektrodynamických sil v elektrických přístrojích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Martiš, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Analýza elektrodynamických sil v elektrických přístrojích. Vybraným přístrojem je trojfázový VN odpojovač. Student vytvořil model v prostředí Solid Works a následné simulace působících sil. Dále byla provedena simulace v ANSYS Maxwell. Na závěr bylo předvedeno video ze zkoušky přístroje. Na otázky oponenta odpověděl. V hodnocení byly vytknuty drobné formální nedostatky. V diskuzi vytknuty příliš vysoké hodnoty magnetické indukce v simulacích.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO