Segmentace nádorových lézí ledvin v CT datech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá segmentací nádorových lézí ledvin v CT datech. V teoretické části práce je rozebrána anatomie a patologie ledvin. Dále je pak obecně uveden princip segmentace, konvenční metody a segmentace pomocí strojového učení. V neposlední řadě jsou popsány konvoluční neuronové sítě, které byly zvoleny jako nástroj pro segmentaci v této semestrální práci. V praktické části je navržen algoritmus konvolučních neuronových sítí v programovacím jazyce Python. Tento algoritmus byl následně otestován na anotovaných datech z databáze KiTS19.
This diploma thesis deals with the kidney tumor segmentation in CT data. First kidney anatomy and pathology is discussed. Following topics are the conventional segmentation techniques and segmentation techniques using machine learning. In the final part, the convolutional neural network is discussed as its algoritm was used for segmentation in the practical part, in which algoritm for segmentation was designed in Python programming language. This algoritm was tested and evaluated using databaze KiTS19.
Description
Citation
URBANOVÁ, H. Segmentace nádorových lézí ledvin v CT datech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Pharm.Dr. Petr Babula, Ph.D. (předseda) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Smital, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martina Lengerová, Ph.D. (člen) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Studentka seznámila komisi se závěry své diplomové práce a v následné diskuzi odpověděla na otázky komise. Studentka obhájila diplomovou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO