Simulátor průmyslové komunikace standardu IEC 61850

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá komunikačními protokoly podle standardu IEC 61850. Konkrétně se jedná o protokoly SMV (Sampled Measured Values), GOOSE (Generic Object Oriented Substation Events) a MMS (Manufacturing Message Specification) a jejich využití v systémech SCADA. V práci je navržen simulátor, který na zařízení Raspberry Pi simuluje komunikaci pomocí zmíněných protokolů, dle standardu IEC 61850. Je simulována ochrana přepětí, podpětí, jistič, odpojovač, HMI. Pro ovládání stanice je využit protokol MMS. Simulace je ovlivnitelná uživatelem z konfiguračních textových souborů.
This thesis is focused on IEC 61850 communication protocols SMV, GOOSE and MMS and their implementation in SCADA systems. There is a simulator, run on Raspberry Pi, that generates data according to IEC 61850 and transmits the data using protocols in question. The simulation consist of various virtual devices e.g. surge protection, undervoltage protection, circuit breaker, disconnector, HMI. The MMS protocol is used for station control. Simulation can be user-defined from textual configuration file.
Description
Citation
SRP, J. Simulátor průmyslové komunikace standardu IEC 61850 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (předseda) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Mašek, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Ján Mucha, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Hájek (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Jak byste modifikoval Vaše HMI aby simulovalo opravdové HMI? Bylo by problematické do práce implementovat SCADA systém?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO