BPL modem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou PLC se zaměřením na technologii BPL (Broadbandover power lines - širokopásmové připojení přes elektrické vedení), která je rozvedenav teoretické části. V řešení práce jsou detailně popsány hlavní komponenty pro návrhDPS s výrobním a osazovacím procesem. Dále je uveden návod jak navázat komunikacis BPL modemy a popis jednotlivých funkcí. Na konci práce je popsáný postup měřeníintenzity šumu v elektrickém vedení 230 V s výsledky. Výstupem diplomové práce jezvolení vhodných komponent a realizace desek plošných spojů pro dva BPL modemy.Tyto modemy umožňují měřit SNR (Signal to noise ratio - odstup signálu od šumu) afyzickou rychlost.
This work deals with the issue of PLC with a focus on BPL technology (Broadbandover-power lines), which is explained in the theoretical part. The work describes in detailthe main components for PCB design with manufacturing and mounting process. Fur-thermore, the thesis provides instructions on how to establish communication betweenBPL modems and a description of individual functions. In conclusion, the procedureof measuring the noise intensity in the 230 V power line is described with the results.The output of the diploma thesis is the selection of components and the implementationof printed circuit boards for two BPL modems. These modems allow to measure SNR(signal to noise ratio) at physical speed.
Description
Citation
CHROMÝ, D. BPL modem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radek Martinek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Skapa, Ph.D. (člen) Ing. Kryštof Zeman, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen) Ing. Martin Kiac (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Jak byla měřena rychlost s TCP protokolem a na co byl využít iperf, kdy nebylo funkční ETH rozhraní? - student dostatečně vysvětlil otázku. Jakým způsobem by se mohl výrobek využít? - student dostatečně vysvětlil otázku. Jaký typ modulace zařízení využívá? - student dostatečně vysvětlil otázku. Jaký je hlaní přínos vytvořeného zařízení? - student dostatečně vysvětlil otázku. Co znamená pojem „fyzická rychlost“ a „měření přenosového média“? - student dostatečně vysvětlil otázku. Při obhajobě byly komisí nalezeny v práci chyby při interpretaci výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO