Zařízení pro automatické měření voltampérových charakteristik

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem a realizací elektronického měřiče voltampérových charakteristik pomocí Wifi modulu ESP32. Zařízení je navrhnuto takovým způsobem, aby bylo schopno proměřit charakteristiku v napěťovém rozsahu +/- 20 V a proudovém rozsahu +/- 200 mA. Zařízení je ovládáno pomocí webového rozhraní, ke kterému se uživatel může připojit například pomocí svého chytrého telefonu. Toto rozhraní umožňuje uživateli konfigurovat různé parametry, včetně rozsahu měření a výkonového omezení. Dále je možné graficky zobrazit naměřenou charakteristiku a tyto data exportovat. Pro nezávislost na okolní síti je ESP32 provozováno jako access point (přístupový bod), čímž vytváří novou jednoduchou síť bez připojení k internetu. V diplomové práci je teoreticky vysvětlen princip měření napětí a proudu, je navrhnuto zapojení zařízení, deska plošných spojů a model krytu zařízení. Rovněž je i popsán proces realizace zařízení podle vytvořeného návrhu a kryt zařízení je vytisknut pomocí 3D tiskárny. Poté je v práci navrhnut a popsán řídící program, který byl do výsledného zařízení nahrán. Na závěr je funkčnost zařízení otestována proměřením voltampérových charakteristik několika součástek.
The Master's thesis discusses the design and realization of electronic meter of volt-ampere characteristics using Wifi module ESP32. The device is designed to be able to measure the characteristic in the voltage range of +/- 20 V and current range of +/- 200 mA. The device is controlled by web interface. The user is able to connect to it with for example his or her smartphone. This interface enables the user to configure various parameters, including the range of measurement and the power restriction. Furthermore, it is possible to graphically display the measured characteristic and export the data. To be independent on the outer network, the ESP32 is operated as an access point, which is creating a new simple network without the internet connection. In the Master's thesis, the principle of voltage and current measurement is explained theoretically, the circuit connection of device and the printed circuit board are designed and the cover of the device is modeled. Also the process of creating the device according to the design is described and the cover of the device is printed on 3D printer. After that, the control program is designed, described and uploaded into the resulting device. Finally, the functionality of the device is tested by measuring the volt-ampere characteristics of a few components.
Description
Citation
ONDRÁČEK, P. Zařízení pro automatické měření voltampérových charakteristik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Sklenář, CSc. (člen) Ing. Pavel Nevlud (člen) Ing. Matěj Ištvánek (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Uveďte správné uspořádání elementárního zapojení pro měření ampérvoltových charakteristik. a uveďte jak by zapojení muselo koncepčně vypadat, aby umožňovalo i měření ampérvoltových charakteristik tranzitorů. - Student dostatečně vysvětlil otázku. Uveďte správné zapojení obvodu LMP 8601 pro měření na snímacím rezistoru. K čemu slouží použitý C3. - Student dostatečně vysvětlil otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO