Optimalizace směrování v protokolu Ad hoc On-Demand Distance Vector

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
F
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto práca obsahuje teoretický základ pre sietí typu MANET. Zameranie práce je na princípy týchto sietí, ich smerovacích protokolov a to hlave na protokol Ad hoc On-Demand Distance Vector (AODV), jeho implementáciu a následné implementovanie nového mechanizmu voľby peeru. Práca pojednáva o ETX metrike a jej následnej implementácii v AODV protokole. V práci sa nachádzajú simulácie AODV protokolu a následne aj simulácie AODV-ETX protokolu. Simulovanie prebieha v Network Simulator 3. Práca obsahuje porovnanie protokolu AODV a AODV-ETX.
This thesis contains a theoretical basis for MANET networks. The main focus of the thesis is principles of these networks, their routing protocols and especially on Ad hoc On-Demand Distance Vector (AODV), implementation of this protocol and implementation of new mechanis for peer selection. Thesis contains ETX metric basic and implementation of this metric to AODV protocol. There is a demonstration of simulation of AODV protocol and simulation of AODV-ETX protocol. Simulations are run in Network Simulator 3. AODV and AODV-ETX comparasion are included in thesis.
Description
Citation
MIŠKO, L. Optimalizace směrování v protokolu Ad hoc On-Demand Distance Vector [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (předseda) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Mašek, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Ján Mucha (člen) Ing. Jaroslav Hájek (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Jaké jsou nedostatky standardní podoby volby peeru v AODV? Jaké výhody přináší využití již existujícího mechanismu ETX do mechanismu volby peer u protokolu AODV? Jaký je vlastní přínos diplomové práce? Jaký vliv má na využití ETX metriky a nastavení velikosti okna w resp. intervalu \tau rychlost pohybujících se uzlů? V případě scénáře v kap. 7.1.2 je např. uvažována rychlost uzlů 25m/s (tj. 90km/h). Bude v tomto případě ETX metrika funkční, když w=10\tau a \tau=1s, jak je nastavena pro hodnocení výkonnosti komunikace v kap. 7.2.2? Z výsledků uvedených v tab. 7.4 (kap. 7.2.2) plyne, že využití ETX má v rámci daného scénáře význam při nízkém počtu pohybujících se uzlů, jak i sám autor z tabulky vyvozuje „…pro počet uzlů nad 20 protokol AODV-ETX nemá tak dobré výsledky…“. Proč tomu tak je? Co je příčinou, že využití mechanismu ETX ztrácí na významu a dokonce poskytuje horší výsledky než základní podoba AODV? Při popisu scénářů je uváděn parametr „dosah uzlů“. Co tento parametr vyjadřuje? Jde o poloměr nebo průměr pomyslné kružnice, v jejímž středu je uzel sítě? Pokud jde o poloměr, jak si vysvětlujete skutečnost, že např. v obr. 7.8. není vytvořeno spojení mezi uzly 19-13, ale 19-14? Pokud jde o průměr, je pak správně používán termín „dosah uzlů“? Přestože hybridní směrovací protokol ZRP je „jedním z nejpopulárnějších“ (kap. 2.3.1), jaké jsou další hybridní směrovací protokoly, které je možné použít v sítích MANET? Jaký je vztah pro výpočet pf, tj. pravděpodobnosti úspěšného přijetí ACK paketu? Otázky komise: Popište význam matematické funkce count ve vzorci výpočtu hodnoty pr (pravděpodobnost úspěšného přijetí ACK paketu). Jaké parametry jste v simulaci pohybujících se uzlů uvažoval? Jaký jste využil mobilitní scénář? Jaké bezdratové technologie jste uvažoval? Student neobhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO