Sledování pohybu očí pomocí platformy Raspberry Pi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá sledováním pohybu očí pomocí platformy Raspberry Pi. Teoretická část studuje problematiku anatomie oka, detekce a sledování očí. V praktické části je v programovacím jazyku Python navrhnut systém, který je schopen sledovat oči pomocí platformy Raspberry Pi a modulu RPi Camera. Pro načítání a předzpracování obrazů z kamery je použita knihovna OpenCV. Je vytvořen program, který po kalibraci detekuje směr pohledu a vyhodnocuje změny směru. Přesnost programu je testována třemi metodami určení vektoru směru pohybu a dvěma metodami sledování terče pro čtyři různá rozlišení výstupní obrazovky.
This master's thesis deals with eye movement tracking using the Raspberry Pi platform. The theoretical part describes eye anatomy, eye detection and eyetracking. A system in Python programming language was designed in the practical part. This algorithm is able to perform the eye tracking function using the Raspberry Pi platform and the RPi Camera module. The OpenCV library is used for loading and preprocessing images from the camera. A method that detects and evaluates the direction of view after a calibration is available. The accuracy of the program is tested on three vector methods and two target methods for four screen resolutions.
Description
Citation
HUNKAŘOVÁ, N. Sledování pohybu očí pomocí platformy Raspberry Pi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Smital, Ph.D. (člen) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Chmelík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-17
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Čmiel, Ph.D. položil otázku na použitou kameru. Ing. Chmelík položil otázku na HSV prostor. Doc. Ing. Kolář, Ph.D. položil otázku na rozlišení výstupní obrazovky Eyetrackeru. Studentka obhájila diplomovou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO