Zpracování signálu z akcelerometru na měření vibrací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá návrhom zariadenia schopného vysoko presného merania vibrácií za použitia piezoelektrického akcelerometra. Zariadenie je určené na vyhodnocovanie zdravotného stavu strojov, najmä elektrických strojov ako elektromotor, veterná turbína a iné. Za účelom dosiahnutia vysoko presného a vysoko lineárneho merania v spektre extrémne nízkych frekvencií siahajúcich až ku jednosmerným napätím, cez sub-hertzové pásma po desiatky hertzov, ale aj vo vyšších frekvenciách, bola vyžadovaná možnosť použitia prístupu s jednosmernou väzbou zvaného "posúvanie napäťovej úrovne" a následné vyhodnotenie a porovnanie prístupu so striedavou väzbou, ktorý sa bežne používa pre pripojenie piezoelektrického akcelerometra.
This master thesis deals with a design of a system capable of a high precision vibration measurement using a piezoelectric accelerometer. The system is meant to be used as a machine health conditioning for investigating a health conditions mainly, of electrical machines like an electro motor or a turbine. In order to achieve a high precision and a high linearity measurement in extreme low frequency spectrum ranging even from DC levels, trough sub-hertz spectrum to tens of hertz, as well as in a higher frequency spectrum, a possibility of using a DC-coupled approach called a "voltage level shifting" technique has been required to investigate and consequently to evaluate the difference between the DC-coupled and a generally used AC-coupled approach for interfacing with piezoelectric accelerometers.
Description
Citation
MARČIŠOVSKÝ, P. Zpracování signálu z akcelerometru na měření vibrací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radovan Novotný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Vávra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-17
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Popsal do detailu digitální zpracování, použité programy a vysledné digitální zpracování signálu. Diskutoval omezení a výhody řešení. Student také přinesl fyzickou realizaci celkového řešení. Popsal také koncové kontrolní měření v reálných podmínkách. Otázky komise: Udělal jste alespoň nějakou realizace desky plošných spojů? Student navrhnul pouze předběžný návrh, potřebné konektory a základní rozvržení součástek. Desky byly realizovány na jiném oddělení? Ano. Byla volba piezoelektrického snímače na Vás? Volba součástek i snímače byla ovlivněna firmou. Otázky oponenta: V závěru požíváte pojem "my", prosím o vysvětlení podílu dalších spolupracujících osob. Problematika byla diskutována v práci. Jak hardwarovou tak softwarovou část navrhoval student sám. Pouze PCB deska byla navržena firmou kvůli vnitřním předpisům. Jak lze zlepšit parametr Total harmonic distortion, který na realizovaném vzorku nevyšel nejlépe? Bylo to zohledněno v práci. O této nedokonalosti firma věděla ale chtěla zkusit jak se bude obvod chovat i se zvolenými součástkami. Nakonec vstupní zesilovač bude nahrazen zesilovačem s lepším THD.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO