Řídicí obvody s vysokou účinností pro LED

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je návrh dvou zapojení spínaného zdroje s různými integrovanými obvody vhodnými pro řízení LED diod. Teoretická část popisuje princip spínaného měniče a jeho dvou typů - snižujícího a zvyšujícího. Dále je popsán princip univerzální struktury H-můstku spínaného zdroje. Ta je porovnána s typickým zapojením spínaného zdroje. Na základě zadaných požadavků jsou vybrány vhodné dva IO splňující automobilovou kvalifikaci a popsány jejich funkce a typické zapojení. V praktické části je realizován návrh zapojení s oběma vybranými IO, výběr komponentů a návrh DPS. Vyrobené vzorky jsou podrobené sadě testů. Na základě změřených výsledků je provedena optimalizace vzorků, které jsou opět otestovány. V závěru práce jsou oba vzorky porovnány z hlediska funkčnosti, účinnosti a EMC.
The aim of this diploma thesis is to design two different switching power supply circuits with integrated circuits suitable for controlling of LED. The theoretical part describes the principles of two main switching converters topologies – buck and boost. Furthermore, a universal H-bridge structure of switching supply is described. This is compared with the typical switching supply design. Based on specified requirements, two circuits are designed with selected IO which are suitable for using in the automotive industry. Their function and typical schema are described. In the practical part is realized design with both selected IC, choosing components and layout PCB. Set of tests are carried out with manufactured samples. Based on measured results are performed optimalization of samples, which are tested also. In the end of this thesis both samples are compared in terms of function, efficiency and EMC.
Description
Citation
HAVLÍK, V. Řídicí obvody s vysokou účinností pro LED [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Petr Vanýsek, CSc. (předseda) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Čech, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-17
Defence
Otázky k obhajobě práce: 1. Jaký je teplotní limit pro vaši DPS? 2. Jaká je předpokládaná životnost? 3. Co se stane, když jedna dioda přestane fungovat? 4. Proč máte paralelně zapojených několik kondenzátorů s různými hodnotami? Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO