Systém sběru dat v průmyslu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zaměřuje na návrh a realizaci sběru dat z výroby pomocí PLC do SQL databáze umístněné v cloudu a následnou vizualizaci. Práce popisuje použitelné komunikační protokoly MQTT a OPC UA s tím, že byl vybrán protokol MQTT. Zabývá se zabezpečením přenosu dat z linky do cloudu pomocí TLS protokolu. Jsou zde popsány jednotlivé služby cloudu a jejich možnosti pro sběr dat. Práce se zabývá možnostmi vizualizace dat za použití existujících open source řešení a rozdíly mezi nimi. Popisuji možnosti úpravy prostředí open source projektu Grafany. Jsou prezentovány reálné dashboardy z výroby. Uvedený systém sběru dat byl nasazen do dvou provozů za účelem testování.
The master thesis focuses on the design and implementation of data collection from production using a PLC into an SQL database located in the cloud and subsequent visualization. The work describes the applicable communication protocols MQTT and OPC UA with the fact that the protocol MQTT was selected. It deals with securing data transfer from the line to the cloud using the TLS protocol. The individual cloud services and their possibilities for data collection are described here. The work deals with the possibilities of data visualization using existing open source solutions and the differences between them. I describe the possibilities of modifying the open source environment of the Grafany project. Real dashboards from production are presented. The data collection system was deployed in two plants for testing.
Description
Citation
HVIZDÁK, L. Systém sběru dat v průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Bradáč, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Pavel Václavek, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Havránek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Petyovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-18
Defence
Student obhájil diplomovou práci. Komise neměla žádné námitky k řešené práci. V průběhu odborné rozpravy odpověděl na dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO