Automatický návrh synchronních strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou návrhu synchronních strojů. První část práce je věnována popisu funkce a konstrukce synchronního stroje. V další části je popsán postup návrhu synchronních motorů s budicím vinutím a s permanetními magnety. Na základě popsaného způsobu byl následně vytvořen program k automatizovanému návrhu těchto typů synchronních motorů v programovacím prostředí Matlab. V závěru práce jsou popsány výsledky, kterých bylo v rámci práce dosaženo.
This bachelor thesis deals with problematic of design of synchronous machines. First part is dedicated to descript function and structure of a synchronous machine. The next part describes an algorithm of design of wound rotor and permanent magnets synchronous machines. Based on the described method, the program for automated design of these types of synchronous machines was created in the programming environment Matlab. At the end of the thesis, there are described the results that were achieved within the work.
Description
Citation
FIALA, M. Automatický návrh synchronních strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Martiš, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student obhajoval bakalářskou práci na téma Automatický návrh synchronních strojů. Nastudoval analytické postupy pro návrh synchronních strojů s budicím vinutím nebo s permanentními magnety. V prostředí MATLAB vytvořil program, který po zadání vstupních parametrů automaticky vygeneruje prvotní návrh stroje. V práci také porovnal oba typy motorů stejného výkonu a motor navržený programem se skutečným strojem. Oponent vytknul různé formální nedostatky. Na otázky oponenta student odpověděl s nepřesnostmi. Na doplňující otázky s drobnou pomocí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO