Charakterizace bezolovnatých piezoelektrických keramik

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá seznámením se se základní charakterizací bezolovnatých piezokeramik, které se vyrábějí na pracovišti CEITEC. Chování těchto piezokeramik je mírně odlišné od klasických olovnatých piezokeramik. Úvodní část je věnována dielektrikům a způsobům jejich polarizace. Do způsobů polarizace dielektrik patří i piezoelektrický jev, který se projevuje pouze u krystalů bez středové souměrnosti. V další části teorie je pozornost zaměřena na piezoelektrické materiály, konkrétně piezoelektrické polymery a piezoelektrické keramiky. Následující bod práce se věnuje návrhu experimentálního pracoviště pro přímé měření piezoelektrického nábojového koeficientu 𝑑33. Experimentální část práce je zaměřena na měření nábojového koeficientu piezokeramik pomocí přímé (Berlincourt) metody a metody nepřímé (piezoelektrická křivka na přístroji AixACCT).
This project is focused on lead-free piezoelectric ceramics which are meda in CEITEC. Behaviour of these ceramics is quite different from the lead one. The first part is dedicated to dielectrics and its polarisation techniques. These techniques also include the piezoelectric effect which occurs only in crystals without central symmetry. The following part is focused on piezoelectric materials, piezoelectric polymers and piezoelectric ceramics respectively. The next section of the project is dedicated to the design of an experimental workplace for direct measurement of the piezoelectric charge coefficient đť‘‘33. The experimental part of the work is focused on electric characterisation of lead-free piezoceramics.
Description
Citation
ŠŤASTNÁ, M. Charakterizace bezolovnatých piezoelektrických keramik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Černý, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) Mgr. Erik Staffa, Ph.D. (člen) MUDr. Jaromír Gumulec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Jiřík položil otázku: Probíhalo další zpracování dat v Matlabu? Byla možnost porovnat Vaše výsledky s literaturou? Byl některý vzorek kalibrovaný? Mgr. Staffa položil otázku: Půjde na práci navázat v diplomové práci? Jaké budou další cíle? Doc. Černý položil otázku: Lze proces zpracování dat zautomatizovat? Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO