Indexy znečištění pro hodnocení půd

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předmětem této diplomové práce je analýza vybraných těžkých kovů v půdách, jež jsou vystaveny dlouhodobému působení kontaminantů z hutního průmyslu v lokalitách Třinec a Ostrava. K posouzení kontaminace byly vybrány indexy pro hodnocení půd, které se zaměřují především na míru obohacení půd vybranými těžkými kovy a z toho plynoucí jak ekologická, tak možná zdravotní rizika pro lidský organismus. V rámci každé lokality bylo realizováno 26 odběrů, přičemž jednotlivá odběrová místa byla vybrána tak, aby co nejkomplexněji mapovala znečištění v okolí vybraných hutních závodů. Analýza vzorků byla provedena za pomocí technik F-AAS a AMA 254 a stanovovanými kovy byly rtuť, olovo, měď, chrom, nikl, mangan a zinek.
Subject of this diploma thesis is analysis of selected heavy metals in soils which are exposed to long-time cause of contaminants from metallurgical industry in localities Třinec and Ostrava. For assessment of the contamination, indexes for evaluation of soils were chosen. Those indexes are focusing mainly on rate of enrichment of the soils by selected heavy metals and resulting ecological and possibly health risk for human organism. Within every location, 26 samples were extracted, while every sample extract location, were selected to map the level of pollution around metallurgical plants in the most complex way. The analysis of the samples was done by techniques F-AAS and AMA 254 and established metals were mercury, lead, copper, chrome, nickel, manganese and zinc.
Description
Citation
SATOLA, O. Indexy znečištění pro hodnocení půd [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Jozef Krajčovič, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-06-22
Defence
Student ve svojí prezentaci seznámil komisi s cíli a výsledky svojí diplomové práce. Následovalo přečtení posudků vedoucího práce a oponenta. Na otázky oponenta student odpověděl. Následovala diskuze se všemi členy komise. Student reagoval v diskuzi s přehledem a prokázal své znalosti a orientaci v daném tématu. Následovalo celkové hodnocení obhajoby závěrečné práce. Otázky z diskuze. doc. Kučerík: Jak se liší jednotlivé huminové látky? Při jakém pH se rozpouští huminy? Mohou huminy vázat těžké kovy? Jaké další organické látky jsou v horní vrstvě půdy? Ing. Mergl: Čemu přisuzujete vysokou koncentraci olova a především rtuti? prof. Chýlková: Odebíral jste vzorky sám? Jak byl odběr vzorků půdy proveden? Jaké pomůcky jste použil? doc. Zlámalová Gargošová: Je možné získat informace z veřejně dostupných zdrojů, které byste mohl využít pro srovnání a zhodnocení Vašich výsledků? doc. Krajčovič: Není v oblasti pozorován větší výskyt specifických typů karcinomů, který by mohl být spojován se zvýšenou koncentrací některých prvků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO