Vodohospodářské řešení zásobního objemu vybrané nádrže v podmínkách změny klimatu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem této práce je vodohospodářské řešení zásobního objemu nádrže Vlachovice v podmínkách změny klimatu. ČR se rozhodla, vzhledem k dlouhodobému suchu a povodňovým obdobím, pro výstavby víceúčelových nádrží. Jednou z nich je víceúčelová vodní nádrž Vlachovice. Nádrže se navrhují na určitý zásobní objem, který se vypočítá z průtokové řady v daném vodním profilu. Průtoky na vodních tocích jsou podmíněné klimatickými a geomorfologickými podmínkami. Klimatické podmínky se neustále mění a významně ovlivňují průtoky. Je těžké určit budoucnost průtoků vodního toku. Budoucí průtoky se generují na základě naměřených hodnot a předpokládaných klimatických změn pomocí matematických modelů. V této práci jsou porovnávány právě dva scénáře budoucnosti průtokových řad v závislosti na množství spadených srážek a na změnách teplot.
The aim of this work is a water management solution of the storage volume of the Vlachovice reservoir in the conditions of climate change. Due to the long-term drought and flood period, the Czech Republic decided to build multi-purpose reservoirs. One of them is the multi-purpose water reservoir Vlachovice. The tanks are designed for a certain storage volume, which is calculated from the flow series in a given water profile. Flows on watercourses are conditioned by climatic and geomorphological conditions. Climatic conditions are constantly changing and significantly affect flows. It is difficult to determine the future of water flows. Future flows are generated based on measured values ??and expected climate change using mathematical models. In this work, just these two scenarios of the future of flow series depending on the amount of precipitation and temperature changes are compared.
Description
Citation
ŠENKOVÁ, M. Vodohospodářské řešení zásobního objemu vybrané nádrže v podmínkách změny klimatu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Daniel Marton, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Jitka Malá, Ph.D. - místopředseda, Ing. Martin Bednář - tajemník, Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Julínek, Ph.D. - člen, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen, Ing. Stanislav Paseka - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Studentka představila komisi téma a obsah svojí bakalářské práce s názvem Vodohospodářské řešení zásobního objemu vybrané nádrže v podmínkách změny klimatu. Vybranou nádrži byla VD Vlachovice. Studentka pro přehlednost rozdělila sledované období na tři části. Vstupními daty byly tři reálné hydrologické řady (Qa, srážkový úhrn, teplota vzduchu), klimatologické simulace a klimatické scénáře. Jedny z výstupů práce jsou v grafické podobě jako průběhy klimatické změny. Navržené zásobní objemy byly posouzeny s využitím koeficientu nalepšení. Na závěr studentka provedla hydrologickou a klimatologickou analýzu. Na připomínky / dotazy plynoucí z posudků vedoucího / oponenta a komise při odborné rozpravě nad bakalářskou prací studentka odpověděla. Otázky komise: -Jakým způsobem se zpracovávají extrémní události a jejich vliv na zásobní objem? (Pozn. Zvětšení retenčního prostoru sníží zásobní objem) - uvažovala se 100% zabezpečenost? Využívala jste nějaký software? Odpovědi: -Uvažuje se s transformací nádrže, případně uvažovat s přepuštěním nádrže. -Uvažovala se 100% zabezpečenost. Výpočty proběhly pomocí excelu s využitím vzorců.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO