Špica/ Brno, Nové sady 49°11'20.3"N 16°36'29.4"E

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cílem návrhu bylo vyřešit zástavbu neobývaného a nekultivovaného území na nároží ulic Nové sady a Úzká v blízké vzdálenosti od historického jádra města. Kvůli vytvoření veřejného prostoru a zároveň dostatečnému proslunění byl prostor rozdělen průchodem na menší a větší část. Do návrhu jsem se snažila zakomponovat velké množství zeleně nejen pokračováním ve stávající aleji stromů v ulici Nové sady a založením nového stromořadí na straně opačné, ale i přidáním zeleně do obou hmot budov a vytvořením zeleného vnitrobloku s relaxačními ostrůvky. Koncept by měl přinést lokalitě celkové oživení, zkulturnění a zpřístupnění prostoru před Malou Amerikou přímo z ulice Nové sady, čímž se propojí oba prostory a nevznikne tedy náměstí jako zákoutí. Díky snadné dostupnosti centra, dostatečné vybavenosti, možnosti pracovních míst i kulturního vyžití nemusí nájemníci bytového domu ani zaměstnanci úřadu nutně využívat k dopravě osobních automobilů. V přízemí proto počítám se stojany pro bicykly pro návštěvníky radnice, v bytovém domě uvažuji o malé stanici pro nabíjení elektrokol přístupné z krytého veřejného prostoru a v suterénu se zázemím i pro uskladňování kol samotných residentů. Celý návrh jsem se snažila pojmout jako minimálně zatěžující životní prostředí s co nejmenším možným zastavěním či zpevněním ploch, vytvořením nových ploch městské zeleně a především maximálně přístupný občanům města.
The aim of the design plan was to solve the development of an uninhabited and uncultivated area on the corner of Nové sady and Úzká streets in close proximity to the historic city center. Due to the creation of a public space and at the same time sufficient sunshine insolation, the space was divided by a passage into a smaller and a larger part. I tried to incorporate a large amount of greenery into the design not only by continuing in the existing alley of trees in Nové sady Street and establishing a new tree line on the opposite side, but also by adding greenery to both masses of the buildings and creating a green inner courtyard with relaxing zones. The concept should bring the locality a total revitalization, culture and access to the area in front of Malá Amerika directly from Nové sady Street, which will connect the two areas and thus not create a square as a nook. Thanks to the easy accessibility to the center, sufficient facilities, the possibility of jobs and cultural activities, the tenants of the apartment building and employee of the office do not necessarily have to use cars for transport. On the ground floor, therefore, I want to include bicycle stands for town hall visitors. In the apartment building I am considering a small station for charging e-bikes accessible from a covered public space and in the basement with facilities for storing the bikes of the residents themselves. I tried to view the whole design as environmentally friendly, with minimum built-up areas and hard surfaces, the creation of new areas of urban greenery and, above all, the most accessible to the citizens of the city.
Description
Citation
SOCHORKOVÁ, T. Špica/ Brno, Nové sady 49°11'20.3"N 16°36'29.4"E [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
MgA. Svatopluk Sládeček (předseda) Ing. arch. Roman Gale (člen) Ing. arch. David Průša (člen) prof. Ing. Josef Chybík, CSc. (člen) doc. Ing. arch. Ivo Boháč, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
Prezentace návrhu Oponent - Materiálové řešení Otázky - Al vs. Fe profily ve fasádě - Řešení lodžií - Dvojité podlahy - Obalení sítí - Arkády
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO