Recyklace použitých fotovoltaických článků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem diplomové práce je návrh metody recyklace/reutilizace fotovoltaických panelů po jejich vyřazení z užívání. V teoretické části je představen a popsán fotoelektrický jev, historie, vývoj, metody výroby a typy fotovoltaických panelů. Dále je rozebráno složení a struktura fotovoltaických panelů a specifikovány technologie, které se v současné době používají pro recyklaci těchto panelů za účelem maximální energetické úspory. Experimentální část práce je především zaměřena na vývoj prototypového přístroje, pomocí kterého lze změřit stávající účinnost použitého fotovoltaického panelů komparační metodou a rychle v terénních podmínkách určit budoucí využitelnost solárního panelu.
The aim of the thesis is to design a method of recycling / reutilization of photovoltaic panels at the end of their service life. In the theoretical part is introduced and described photoelectric effect, history, development, production methods and types of photovoltaic panels. Furthermore, the composition and structure of photovoltaic panels are discussed and the technologies currently used for recycling these panels for maximum energy savings are specified. The experimental part of the work is mainly focused on the development of a prototype device, which can measure the current efficiency of the used photovoltaic panels, based on a comparative method, and quickly determine in the field conditions the future reusability of the solar panel.
Description
Citation
DOROS, S. Recyklace použitých fotovoltaických článků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)
Date of acceptance
2020-06-29
Defence
Student přehledně popsal cíle, experimentální část a výsledky své práce na téma recyklace použitých fotovoltaických článků. Následně student zoodpověděl otázky oponenta: 1) Klasické solární panely jsou potenciálním zdrojem jednoho vzácné kovu. Kterého? A v jakém zhruba množství je tento kov zastoupen v jednom solárním panelu? 2) Jak by se tento vzácný kov dal ze solárních panelů získat? Student správně zodpověděl na otázky oponenta. Následně členové komise položili otázky na životnost panelů, příčinu snížení výkonu s časem a možnosti recyklace hlavních součástí solárních panelů. Následně proběhla diskuze týkající se závěrů přednesené práce. Student na zadané otázky reagoval výborně a projevil kvalitní znalosti v daném oboru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO