Nanobezpečnost a současné trendy v hodnocení rizik nanočástic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
V tejto diplomovej práci je popísaný súčasný stav hodnotenia nanobezpečnosti. V práci je uvedený prehľad najvýznamnejších metód a softwareových nástrojov, ktoré sú používané na hodnotenie rizík nanomateriálov. Metódy boli medzi sebou porovnávané na základe kritérií zostavených podľa aktuálnych vedeckých poznatkov. Medzi zvolené kritéria patrí zohľadňovanie expozície, životného cyklu a fyzikálno-chemických vlastností, transparentnosť, použiteľnosť a oblasť, v ktorej je možné danú metódu použiť. Pre softwareové nástroje boli zvolené odlišné kritéria. Na základe výsledkov bol navrhnutý vlastný postup. Postup má formu diagramu založeného na otázkach, ktoré vychádzajú zo zvolených kritérií. Cieľom navrhnutého postupu je na základe používateľských vstupov odporučiť metódu, nástroj alebo ich kombináciu k posúdeniu bezpečnosti konkrétneho materiálu na základe informácií, ktoré má k dispozícií. Postup bol implementovaný aj do softwareového nástroja.
This diploma thesis deals with the current state of nanosafety. The aim of this paper was to review and critically analyze approaches to facilitate the risk assassment of nanomaterials. In the first part it provides an overview of the most important methods and software tools that are used in this field. Methods were analyzed against a set of relevant criteria. Criteria include consideration of exposure, life cycle and physicochemical properties, transparency, applicability and the field of application. Different criteria were chosen for the software tools. Based on results, a new approach was suggested. The approach takes the form of a diagram based on questions. The purpose of the suggested approach is to recommend the most relevant method, tool or their combination to assess the safety of a nanomaterial depending on known characteristics. The approach was also implemented in a software tool.
Description
Citation
VALOVIČ, S. Nanobezpečnost a současné trendy v hodnocení rizik nanočástic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Řízení rizik technických systémů
Comittee
prof. Ing. Petr Dostál, CSc. (předseda) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Robert Kledus, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Doskočil, Ph.D., MSc (člen) Ing. Petr Šimůnek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Vladimír Adamec, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-02
Defence
Diplomantka seznámila státní zkušební komisi se svou závěrečnou prací, na téma: Nanobezpečnost a současné trendy v hodnocení rizik nanočástic. Závěrečnou práci obhajovala jasně a srozumitelně. Z jejího přednesu bylo patrné, že k řešeným úkolům přistupovala zodpovědně. Na otázky komise odpověděla pohotově a s přehledem. Rovněž na doplňkové otázky odpověděla správně a jasně. doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. položil otázku: Popište způsob měření velikosti nanočástice. doc. Ing. Radek Doskočil, Ph.D. MSc položil otázku: Vysvětlete, na základě jakého kritéria bylo zhodnoceno, že je metoda nevyhovující. Ing. Petr Šimůnek, Ph.D. položil otázku: Objasněte, zda jsou všechny použité metody volně dostupné. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomantka svou závěrečnou práci obhájila.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO