Chandighar - indický sen o městě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá vznikem a vývojem indického města Chandigarh, které bylo postaveno na zeleném drnu. K jeho vybudování vedly závažné politické důvody související se vznikem Indie jako samostatného státu. První část vysvětluje architektonické a urbanistické principy světoznámého architekta Le Corbusiera, který navrhl „master plan“ Chandigarhu. Dále je popsán vznik a vývoj města až do současnosti. V praktické části práce porovnává Chandigarh s tradičním indickým městem Amritsar. Následuje popis současného stavu vybraných sektorů a stručná analýza příslušných výkresů územně plánovací dokumentace. Cílem práce je představit problematiku výstavby města Chandigarh na zelené louce, včetně analýzy jeho funkčnosti. Tato práce by mohla být přínosná vzhledem ke skutečnosti, že v podobném rozsahu se vznikem, vývojem a současným stavem Chandigarhu žádná českojazyčná publikace zatím nezabývala.
This Bachelor’s Thesis deals with the creation and development of the Indian city of Chandigarh, built on the green field. Its creation was necessitated by major political problems related to the establishment of India as a sovereign nation. The first part explains architectural and urban principles of the world-famous architect Le Corbusier, who was the author of the Master Plan of Chandigarh. Subsequently, the creation and development of Chandigarh is laid out, up to the present. The practical section compares Chandigarh with Amritsar, a traditional Indian city, followed by a study of the present state of selected city sectors, together with an analysis of the land use. The purpose of the Thesis is to present the problems of city construction on the green field, including an analysis of functionality. Given that there is as yet no Czech work dealing with the creation, development, and present state of Chandigarh in a similar extent, this work might be found useful.
Description
Citation
SPILKOVÁ, K. Chandighar - indický sen o městě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Ivana Utíkalová - člen, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-26
Defence
Studentka při prezentaci o své bakalářské práci představila indické město Chandigarh a odůvodnila proč si pro svou bakalářskou práci vybrala zrovna to to město. Analýza indického města byla provedena "na dálku", což s sebou neslo komplikace z hlediska nedostupnosti dat potřebných pro analýzu. Podrobně popsala historii města a pozadí vzniku. Dále prezentovala město Armitsarem, jako přirozeně vzniklé indické město a provedla vzájemné porovnání těchto měst z několika různých zvolených hledisek. V závěru své prezentace provedla zhodnocení SWOT analýzy Chandigarhu. Následovaly dotazy oponenta Ing. Jana Tichého 1) Najděte příklady velkých evropských měst (100 000+ obyvatel), která takto vznikla v druhé polovině 20. století. 2) Město Chandigarh bylo popsáno vzhledem ke Corbusierovým teoriím. jak lze město hodnotit na základě jiných (současných) teorií urbanistické práce? Dále byly položeny dotazy členů komise: doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - Co Vás vedlo k výběru indického města? - Vysvětlete pojem "město na zelené louce". Ing. arch. Ivana Utíkalová - Jak se jmenuje Le Corbusierův model? Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - Z jakého důvodu pro hodnocení byly vybrány sektory 1 - 17? - Jaké jsou výhody a nevýhody atypických a typických sektorů města na zelené louce? - Jaké jsou zásady českého urbanismu? Na všechny položené dotazy studentka odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO