Favorit Brno / cyklistický stadion - bikrosová dráha / - architektonická studie - design

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem diplomové práce je vypracovat architektonický návrh stadionu pro dráhovou cyklistiku. Jedná se o krytou halu umístěnou v Brně Komárově na území sportovního areálu Hněvkovského. Současně se studií samotného objektu je zpracován i urbanistický návrh celého území. Areál nabízí široké spektrum sportovišť pro rekreační i vrcholové sportovce a nová hala velodromu by měla být dominantou celého území. Stavba poskytuje zázemí významnému cyklistickému klubu TJ Favorit Brno, reaguje na současné požadavky dráhové cyklistiky a umožňuje tak pořádání i mezinárodních závodů.
The aim of the diploma thesis is the architectural design of the stadium for track cycling. It deals with a covered hall, which is located in the area of Komárov on the territory of the sports resort Hněvkovského. The urban design ofthe territory is elaborated simultaneously with the study of the hall. The resort offers a wide range of sport fields for recreational as well as top athletes, and the new velodrome hall should dominate the entire area. The buildingprovides background for the important cycling club TJ Favorit Brno. It also responds to the current requirements of track cycling and thus enables the organization of international races.
Description
Citation
HORČIČKOVÁ, A. Favorit Brno / cyklistický stadion - bikrosová dráha / - architektonická studie - design [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing.arch. Tomáš Zlámal - předseda, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Petra Matoušková - tajemník, Ing. Ing. Barbora Nečasová, Ph.D. - člen, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - člen, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Studentka úvodem prezentovala svůj projekt Favorit Brno / cyklistický stadion - bikrosová dráha. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka reagovala na dotazy a připomínky vedoucího a oponenta. Studentka připouští, že nekonzultovala s vedoucím práce, nicméně konzultovala s inženýry a architekty ve svém okolí. Na připomínky oponenta reagovala, že neměla dobře zpracovanou textovou část. Promítla řez pilířem nosné konstrukce přímo tělem pilíře, což je nesprávné vedení řezu. Studentka uvedla, že se celou konstrukci konzultovala se statikem a že by to mělo fungovat, ocelová konstrukce bude ukotvena na patice prvků - poukázala na předložený model část konstrukce. Komise zahájila rozpravu nad modelem a projektem s dotazy na založení nosných pilířů. Dotaz komise, zda by nebylo lepší založení na základovou desku? Otázka na obvodovou nosnou konstrukci pilířů, zda by se nedala zjednodušit a odlehčit? Otázka komise: Byl objektivní důvod nekonzultovat s vedoucím práce? Studentka odpověděla, že v tomto roce nekonzultovala s vedoucím práce. Následovala odborná rozprava s dotazy komise. Proč není využitá návaznost parkování/např. nového parkovacího objektu a možnost využití MHD. Dotaz, zda konzultovala dopravní řešení, odpověděla, že nekonzultovala. Konstrukce střechy - studentka uvádí, že bude síť z lan a na ně uložené panely, které nebudou ohnuté a budou řešeny se spojkou, kryté další vrstvou. Jak odvodníte střechu? Není zakresleno vzdutí střechy v řezopohledu - špatně zakreslený řez. Odvod dešťové vody ze střechy stadionu. Urbanismus - stadion potřebuje rozptylovou plochu, na straně ulice se v projektu jeví nedostatečná. Studentka uvádí, že 20 m považuje za dostatečné. Bude užíváno víceúčelově? Studentka odpověděla, že ano, například pro koncerty. Jak to je s osvětlením, je dostatečné? Odpověděla, že po obvodu. Komise konstatovala, že uprostřed bude tma. Založení a hydroizolace - dimenzování základové desky proti vzedmutí v záplavové oblast Komárova. Přenosná bariéra proti záplavám, její umístění. Kde je servisní zóna během mezinárodních závodů a její funkce - není funkčně dostatečně vyřešeno. Studentka uvádí, že bude řešeno na vnitřku stadionu v kójích. Ordinace ošetřoven nemají přímé větrání a osvětlení. Jaké bude vytápění? Uvedla, že vzduchotechnicky. Co jste dopracovala od loňska? Studentka uvedla, že celé přepracovala a změnila nosnou konstrukci.Na připomínky oponenta reagovala student nepřesvědčivě, svoje řešení obhajovala nejistě a nebyla schopna je přijatelně zdůvodnit. Rovněž otázky položené členy komise nezodpověděla zcela dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO