Návrh udržitelné městské struktury 21.století v rámci České republiky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce řeší návrh udržitelné městské struktury 21. století v Brně, v území Kasárny v Černých Polích. Snahou této diplomové práce je vytvořit městskou čtvrť, která se přizpůsobí potřebám nejen dnešní generaci mileniálů, ale všem generacím. Snahou je vytvořit město pro lidi. Novou zástavbu navrhuji jako živou, pestrou a flexibilní čtvrť s odkazem na minulost areálu. V urbanistické stopě zachovávám pravoúhlý charakter území. Navrhuji město s pomocí jasně definovaných veřejných prostorů. Areál otevírám veřejnosti a umožňuji tak nové propojení okolních čtvrtí. Cílem návrhu je vytvořit moderní čtvrť, která bude fungovat jako nové subcentrum Brna.
This thesis is solving the design of a sustainable urban structure of the 21st century in Brno, in the area of Kasárna in Černá pole. The thesis is trying to create a neighborhood that would serve not only to the needs of the millennials, but of every generation. It is trying to build a city for the people. I am designing the new development as a lively, diverse and flexible neighborhood which considers the history of the area. I am conserving its rectangular shape in the urban footprint. I am designing a city with clearly defined public spaces. I am opening the neighborhood to the public and therefor allow it to newly connect with neighboring districts. The goal of the design is to create a modern neighborhood that will function as a new subcenter of the city of Brno.
Description
Citation
BOHÁČOVÁ, D. Návrh udržitelné městské struktury 21.století v rámci České republiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing. arch. Milan Kosař - předseda, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - tajemník, Ing.arch. Barbora Jenčková - člen, Ing. arch. Petra Matoušková - člen, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Studentka úvodem prezentovala svůj projekt návrh udržitelné městské struktury 21. století v rámci České republiky. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka reagovala na dotazy a připomínky oponenta: 1. Proč se návrhový řez na rubu listu 20 tísní někde dole(řez listu 04 zabírá dokonce dvoustranu)? Souhlasí, že mohla dát více prostoru. 2. Výhrada k půdorysu na listu 29 - u "luxusního" mezonetu se musí projevit převýšený prostor. Je to již nad rámec a bylo by součástí konkrétního architektonického řešení. Následovala odborná rozprava s dotazy komise: Pozitivně je hodnocena práce s nárožím. 1. Jsou to viladomy nebo modulární domy? Spíše Viladomy? Viladomy. V tom případě je to v pořádku. 2.Nebude se cítit člověk žijící v menších domech pod drobnohledem? Nebude je tam možná i jiná orientace oken. Nicméně dle komise je to diskutabilní. 3. Neměla být pěší zóna v pokračování ulice Krkoškova? Neměla, chtěla uzavřít průhled. 4. Nemělo být lépe řešeno ústí Ulice Krkoškova? Možná ano, ale je to diskutabilní. 5. Kde všude používáte žulové kostky? V pěších zonách a v ulicích. Není to příliš hlučný povrch? Ano, je, je možné případně povrchy upravit. 6. Výtka k řešení pavlačového domu a orientaci oken z obytných místností do pavlače z pohledu požární bezpečnosti. 7. výtka k bydlení ohledně hluku z komunikace. 8. Výtka ke grafice plakátu. Nicméně části komise přijde v pořádku. Studentka s dokonalým přehledem zaujímala odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a výborně reagovala i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO