Katedrála v současnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Obsahem práce je ideové řešení chybějící střechy Notre-Dame v Paříži po rozsáhlém požáru v roce 2019. Základní ideou bylo vytvořit v podkrovní prostor pro duchovní, který by sloužil pro jejich setkávání, studium a klidnou modlitbu bez kontaktu s turisty a doplnit chybějící vertikálu nad křížením lodí. Koncept vychází z původního pojetí podkroví, které bylo pouze servisní. Právě z jednoduchosti a účelnosti návrh vychází a odkazuje na některé jeho prvky. Podkroví má být skromné na rozdíl od velkorysého a dekorovaného prostoru přízemí katedrály. Funkční náplň koresponduje s jednoduchostí prostor a respektuje historickou hodnotu stavby. Podkroví by mělo sloužit duchovním, kteří v Notre-Dame slouží a nabídnout jim tak místo klidného oddechu. K tomuto účelu jim mají sloužit minimalistické cely pro individuální studium, knihovna, společenská místnost a kaple. Spojovacím prvkem a místem setkání mezi přízemím, podkrovím a vyšší silou je sanktusník. Ten přivádí světlo do transeptu i podkroví.
The content of the work is ideas solution for the roof of the Notre-Dame in Paris, after the destroying fire in 2019. Main idea is to create garret space for spiritual people, which used to meet, study and pray without the contact with the tourists and fill in the gap after the old tower above the crossing. Concept based on the original garret, which was only for service. The idea is coming especially from the simplicity and effectivity of the old garret and pointing on some of his elements. Space under the roof should be simple according to the first floor of the cathedral. The function is reflecting simplicity of the spaces with the respect to historical cathedral. Garret is designed for spiritual people, who are working in Notre-Dame and makes a space for them, which will be calm place for meditation. For this purpose are there cells for individual studying, library, common space and chapel. Connecting and meeting point in the same time between the ground, garett and higher power is sanctuary. This part is getting light to the ground floor.
Description
Citation
KOVÁŘ, M. Katedrála v současnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing.arch. Zdeňka Vydrová - předseda, Ing. arch. Gustav Křivinka - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Pavel Jura - člen, Ing. arch. Pavel Pekár - člen, Ing. Jitka Vlčková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student představil téma diplomového projektu, jímž je katedrála v současnosti, poutavě, živě a s dobrou obeznámeností se zpracovávanou problematikou. Přehledně objasnil ideové pilíře svého návrhu rekonstrukce katedrály Notre-Dame v Paříži po ničivém požáru v dubnu 2019, mezi něž patří práce s podkrovím nabízejícím klid pro individuální studium a kontemplaci i společenské setkávání duchovních, od jejichž fungování chce odklonit turismus, jehož neblahý vliv je dalším důležitým tématem návrhu. V interiéru podkroví autor pracuje s reminiscencí na lávku, která se zde původně nacházela. Dominantním motivem je práce s absencí klenby a se sanktusníkem, který přivádí skrze podkrovní prostor difúzní světlo do křížení lodí rozplývající se v interiéru katedrály. Dalším důležitým motivem je pak současná reflexe odkazu Eugna Violleta-le-Duca. Přízemí zůstává neměnné. Prezentace konstrukčního řešení byla přesvědčivá, student prokázal, že do tématu detailně pronikl z hlediska konceptu i z hlediska konstrukce. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací odpovídajícím způsobem reagoval na všechny dotazy členů komise. Na výhradu vůči přílišné utilitárnosti nového krovu a nedostatečně výrazné práci se světlem student reagoval erudovaně, přičemž prokázal dobré argumentační schopnosti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO