Katedrála v současnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem diplomové práce je stavba, která je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury. Jedná se o katedrálu Notre-Dame stojící na východní polovině pařížského ostrova Île de la Cité na řece Seině v Paříži. Střechu této katedrály zachvátil 15. dubna roku 2019 požár a celou ji i včetně sanktusníku zničil. Diplomová práce se zabývá otázkou, jak tuto střechu obnovit a také tím, co může nový návrh celé katedrále přinést. Základem celého návrhu je obohacení komunity katedrály Notre-Dame o nové útočiště, ve kterém budou nacházet místo jak pro vnitřní růst, tak pro samotnou duchovní praxi. Návrh poskytne prostory, které v sobě skrývají cestu k Bohu. Samotnou cestu k Bohu vnímám jako hlubokou práci na sobě samých. Do návrhu nové střechy proto vkládám 36 kontemplačních kabin a dalších 8 kabin, kterým je pro rozšířené vnímání vědomí odebráno světlo. Prostory pro jednotlivce pak doplní 3 kaple pro skupinovou praxi. Každá kaple má svoji typickou náplň. Jedná se o společnou kontemplační kapli, kapli uctívání trnové koruny Ježíše Krista a kapli komunitní s variabilním uspořádáním.
Theme of the thesis is a construction that is considered to be one of the most spectacular examples of a French gothic architecture. Notre-Dame Cathedral lies on the Eastern half of a Parisian island Île de la Cité on the river Seina. On April 15, 2019, roof of the cathedral caught on fire. It was completely destroyed, including its pinnacle. The thesis offers a solution how to restore the roof and what opportunities the new design brings. Aim of the proposal is enrichment of the Notre-Dame community through offering a new refuge, which will be for both, internal growth and spiritual practice itself. The design provides spaces that capture the path to God in them. I perceive the very path to God as a thorough inner work. That is why I am placing 36 contemplation booths in there, in addition to other 8 cabins. The light is removed from those, in order to extend the perception of consciousness. Spaces for individuals will be amended by 3 chapels for a group practice. Each chapel has its typical content - joint contemplation chapel, chapel that worships the Jesus Christ’s crown of thorns and a community chapel with a variable arrangement.
Description
Citation
KRÁL, D. Katedrála v současnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing.arch. Zdeňka Vydrová - předseda, Ing. arch. Gustav Křivinka - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Pavel Jura - člen, Ing. arch. Pavel Pekár - člen, Ing. Jitka Vlčková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student představil téma diplomového projektu, jímž je katedrála v současnosti, poutavě, živě a s dobrou obeznámeností. Přehledně představil koncept svého návrhu rekonstrukce katedrály Notre-Dame v Paříži po ničivém požáru v dubnu 2019, založený na klíčovém motivu východu slunce a labyrintu jako symbolu životní cesty. Do podkroví umisťuje kontemplační kabiny bez přístupu světla a prostory kaplí určené pro duchovní a členy komunity starající se o katedrálu; pracuje rovněž s aluzí na oktogonální prvky v plánu rekonstrukce katedrály z 19. století. Důležitým motivem je práce se sanktusníkem, který přivádí světlo do centrální komunikace labyrintu, ale také se schodišti a mobiliářem. V přízemí, které zůstává neměnné, autor zajímavě pracuje s vertikálními komunikacemi vedoucími na galerii. Prezentace konceptu i konstrukčního řešení byla živá a přesvědčivá, student prokázal, že do tématu detailně pronikl, třebaže některé jeho vývody týkající se kontemplačních praktik i symbolické výklady byly poněkud svérázné. Světelnou koncepci svého návrhu vhodně ilustroval v odkazu na díla Jamese Turella. Na výhrady a připomínky uvedené v oponentském posudku reagoval adekvátně. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací erudovaně odpověděl na veškeré dotazy členů komise. Na dotaz týkající se práce se symbolikou čísel a zlatým řezem student reagoval erudovaně, přičemž prokázal dobré argumentační schopnosti. Přílišnou utilitárnost nástupního prostoru podkroví student dokázal přesvědčivě obhájit. Na výhradu vůči materiálovému řešení v kombinaci dřevěné dýhy a terazza dovedl rovněž adekvátně reagovat. Otázku vytápění a klimatizace objasnil rovněž v odpovídajícím rozsahu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO