Návrh sídelní struktury soudobého města v historickém kontextu.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Moravský Krumlov je město na řece Rokytné v okrese Znojmo v Jihomoravském kraji. Město s jedinečným panoramatem se potýká s odděleností jeho jednotlivých čtvrtí a nedostatečnou síť pěších cest. Oddělenost čtvrtí je způsobena reliéfem terénu, korytem řeky a jejím záplavovým územím a také pásem průmyslových areálů v okolí historického centra. Ve své diplomové práci se zabývám prostorem sousedícím s historickým centrem, který nazývám podzámčí. Je ohraničován středním meandrem řeky Rokytné. V současnosti se zde nachází průmyslové areály omezující pohyb lidí mezi jednotlivými částmi města, zabraňující využití prostoru v okolí řeky a snižující atraktivitu města. Ve svém návrhu zde vytvářím novou zástavbu obytného charakteru s kvalitními veřejnými prostory. Dále navrhuji síť pěších cest, která bude zajišťovat dobrou prostupnost podzámčím i návaznost na ostatní části města. Návrh podporuje koncentraci obyvatel v blízkosti historického centra a přirozeně spojuje město v jeden fungující celek.
Moravský Krumlov is a town on the Rokytná river in the Znojmo District in the South Moravian Region. The city with a unique panorama struggle with the separation of its individual districts and an insufficient network of pedestrian paths. The separation of the district is caused by the relief of the terrain, the river and its floodplain, as well as the part of industrial areas around the historic center. In my diploma thesis I deal with the space adjacent to the historical center, which I call the area under castle. It is bordered by the middle meander of the river Rokytná. At present, there are industrial areas that limit the movement of people between all parts of the city, prevent the use of space around the river and reduce the attractiveness of the city. In my design, I am creating a new residential development with quality public spaces. I also propose a network of pedestrian paths, which will provide good access to the area under castle and connections to other parts of the city. The project supports the concentration of inhabitants near the historic center and naturally unites the city into one functioning whole.
Description
Citation
STOKLÁSKOVÁ, K. Návrh sídelní struktury soudobého města v historickém kontextu. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing. arch. Petr Todorov - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Viktor Svojanovský - člen, Ing. Jan Tichý - člen, Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Studentka představila téma diplomového projektu, jímž je návrh sídelní struktury soudobého města v historickém kontextu – Podzámčí Moravského Krumlova, na vysoké profesionální úrovni. Prostřednictvím celkově kvalitního pojetí prezentace a konzistentního, erudovaného a zároveň živého výkladu zprostředkovala dobře promyšlený koncept svého projektu. Návrh je podložen důkladnými analýzami řešeného území, jímž je prostor přiléhající k historickému centru ohraničený středním meandrem řeky Rokytné. Autorka do tohoto území navrhuje obytnou zástavbu s novými veřejnými prostory, přičemž vytváří síť pěších komunikací, která zajišťuje prostupnost a návaznost na další části města. Prostupnost je pro autorku klíčovým tématem. Členové komise ocenili originalitu grafického zpracování prezentace a návazně i samotného projektu, čímž vyjádřili zásadní nesouhlas s výtkou oponenta vůči této součásti autorčiny práce. Z navrhované koncepce jasně vyplývá, že diplomantka je s řešenou částí města dokonale obeznámena a že projekt vytvářela s velkou dávkou entuziasmu. V diskusi nad výkresovou dokumentací a nad modelem byla tematizována otázka zachování barokního dvora, vůči němuž oponent vyjádřil pochybnost. Členové komise vyzdvihli autorčin citlivý přístup a zároveň navrhli, že předkládaný projekt by mohl být dopracován do podoby regulačního plánu. Současně velmi ocenili i autorkou vlastnoručně vytvořený model. V rámci diskuse diplomantka projevila schopnost jasné argumentace a perfektní orientaci v oboru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO