Aplikace přibližných výpočtů v genetickém programování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá možnostmi zapojení aproximačních obvodů do evolučního návrhu klasifikátorů pomocí kartézského genetického programování. Jako případová studie je zvolen problém klasifikace ručně psaných číslic. Cílem je ověřit schopnosti klasifikátorů využívajících aproximačních obvodů a poskytnout výsledky, které budou mít oproti konvenčním klasifikátorům určité výhody. Bude ukázáno, že využitím přibližných výpočtů je možné získat klasifikátory s jednodušší implementací, které zachovávají přesnost klasifikace oproti konvenčním klasifikátorům nebo ji v některých případech dokonce překonávají.
This thesis deals with ways of application of approximate circuits into evolutionary design of classifiers using Cartesian genetic programming. The problem of hand-written digit recognition was chosen as a case study.  The goal is to validate the capability of classifiers, which use approximate circuits to provide results with certain advantages compared to other conventional classifiers. The thesis demonstrates that by using approximate computing it is possible to acquire classifiers with a simpler implementation, while matching or sometimes even exceeding the precision of the other conventional classifiers.
Description
Citation
ŠEVČÍK, D. Aplikace přibližných výpočtů v genetickém programování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-08
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Nebylo by vhodnější namísto experimentu "Využití jedné aproximační sčítačky" vzít klasifikátory, které byly nalezeny pomocí navržené evoluční metody, a nahradit v nich přesnou sčítačku existujícími přibližně počítajícími sčítačkami? Jaký byl smysl tohoto experimentu? V práci bylo zvoleno pět existujících přibližně počítajících sčítaček (viz tab. 4.2) avšak jejich volba není zdůvodněna. Není neuspokojivá přesnost klasifikace způsobena tím, že nejlepší přibližná sčítačka má příliš velkou chybu? Proč v další části jsou použity jiné přibližné sčítačky (viz tab. 4.3)? Jaký byl konkrétní cíl bakalářské práce? Proč jste si vybral klasifikaci číslovek a jaká je přesnost výsledků v porovnání s konvenčními algoritmy?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO