Převod LTL formulí s omezenými operátory do automatů s čítači

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca rieši prevod LTL formulí s obmedzenými operátormi (temporálne operátory, ktoré majú obmedzenú platnosť na určitý počet krokov) do automatu s čítačmi. Použitím klasických metód je automatová reprezentácia takýchto formulí veľká, pretože veľkosť automatu môže byť exponenciálna k hornej hranici obmedzenia. Prezentujeme konštrukciu, ktorá vytvára automat nezávislý na obmedzení. Práca predstavuje riešenie problému pomocou čítačového Büchi automatu. Čítače zaisťujú nevytváranie podobných stavov a prechodov, čo vedie k zmenšeniu veľkosti automatu. Naša metóda je implementovaná a experimentálne overená. Počet stavov automatu pre formule s veľkým obmedzením operátora redukujeme niekoľkonásobne v porovnaní s klasickými metódami.
This work solves translation of LTL with bounded repetition (temporal operators that have limited validity for a certain number of steps) to automaton with counters. Using classical methods, the automaton representation of such formulas is large, because the size of automaton may be exponential to the upper limit of the bounded repetition. We present a construction that creates the automaton independent from repetition. The work represents a solution to the problem using the Büchi automaton with counters. The counters ensure that similar states and transitions are not created, which leads to a reduction in the size of the automaton. Our method is implemented and experimentally verified. We reduce the number of states of the automaton for formulas with large bound of operators several times in comparison to classical methods.
Description
Citation
SLEZÁKOVÁ, A. Převod LTL formulí s omezenými operátory do automatů s čítači [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-09
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jakým způsobem jste měřila výkonnostní parametry u experimentů? Jedná se o jedno spuštění nebo agregaci více běhů? Podporují ostatní nástroje čítačové automaty? Jak si vede vaše řešení v porovnání s ostatními?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO