Automatizovaná detekce závislostí datových struktur

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou automatizovaného získávání znalostí ze strukturovaných dat, konkrétně pak detekcí závislostí datových typů ve stromově strukturovaných datech. Práce je řešena v kontextu platformy Testos, která cílí na automatizaci softwarového testování. Cílem řešení je navrhnout a implementovat nástroj, jenž bude automatizovaně plánovat a spouštět dílčí detekce nad vzorky reálných datových struktur. Detekce budou vykonávány externími moduly označované jako detektory, se kterými bude nástroj spolupracovat. Vytvořené řešení je realizováno jako služba implementující algoritmus, jenž komunikuje s detektory prostřednictvím dobře definovaného protokolu a paralelně jim zadává požadavky na provádění dílčích detekcí, jejichž výsledky následně vyhodnocuje. Službu lze ovládat a úkolovat pomocí vytvořeného HTTP API. Výsledky detekcí, tj. zjištěné významy či závislosti ve vstupních datech, jsou využívány dalšími nástroji platformy Testos za účelem generovaní nových testovacích dat, jejichž struktura odpovídá vstupním vzorkům reálných dat.
This thesis deals with automated knowledge acquisition from structured data, precisely it includes detections of relations of data types in tree-structured data. The thesis is a part of Testos platform, which aims at software testing automation. The goal was to design and implement a solution that would automatically plan and execute detections over samples of real data structures. Detections would be handled by external modules called detectors that would cooperate with the solution. The final tool is a service which implements a algorithm for communicating with detectors via well-defined protocol, sending them requests in parallel to perform detections and handling results of detections. The service can be managed and tasked via created HTTP API. The results of detections, i.e. meanings and relations of input data, are used by other tools of Testos platform for the purpose of generating new test data with structure corresponding to input samples of real data.
Description
Citation
NOVÁČEK, P. Automatizovaná detekce závislostí datových struktur [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jak u detekce řešíte důvěru ( confidence ) k přiřazeným značkám? Detekce totiž není čistě ano/ne funkce (např. "12.2" může být datum, obecný řetězec, obecné číslo s pohyblivou čárkou, atd. s různou důvěrou). Je ukládán stav detektorů? Tzn. může se zpřesnit výsledek a důvěra detekce na základě již viděných hodnot (např. na stejných pozicích ve vstupních datech)? Diskutujte efektivitu Vašeho řešení pomocí konkrétních čísel; např. na přiloženém benchmarku  samples . 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO