Potlačení DDoS útoků zneužívajících fragmentaci paketů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá vývojem nových mitigačních strategií, které mají za úkol potlačit DDoS útoky zneužívající fragmentaci paketů. Analyzuje fragmentovaný provoz, přičemž klade důraz především  na pořadí fragmentovaných paketů. Na základě výsledků z analýzy implementuje novou heuristickou metodu pro odvození čísel portů. Součástí práce je také měření latence a propustnosti nově implementovaných funkcionalit. Nové strategie jsou společně  s heuristickou metodou zaintegrovány v projektu, jenž je vyvíjen sdružením CESNET.
This bachelor's thesis deals with the development of new mitigation strategies that are designed to suppress DDoS attacks that exploit packet fragmentation. It analyses fragmented traffic primarily emphasizing  the order of fragmented packets. Based on the result of the analysis,  it implements a new heuristic method for port numbers inference. The work also measures the latency and throughput of newly implemented functionalities. All new methods are integrated in a project developed  by the CESNET association.
Description
Citation
NEŠPOR, P. Potlačení DDoS útoků zneužívajících fragmentaci paketů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: V kapitole 3 zmiňujete jako jednu z možností detekce útoků detekci vzorů. Jedná se o detekci  vzorů v obsahu paketu, nebo v kontextu celého toku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO