Náhled barvy na stěně pomocí rozšířené reality v mobilu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je návrh a implementácia mobilnej aplikácie pre Android, ktorá by umožňovala meniť farby na stene pomocou rozšírenej reality. Užívateľ si tak môže vyskúšať rôzne farby priamo v miestnosti, kde sa nachádza a následne sa rozhodnúť, ktorá farba sa mu najviac páči na vymaľovanie stien. Na rozpoznanie hraníc steny je použitý Sobelov detektor hrán, kde sa ohraničený úsek steny vypĺňa farbou pomocou upraveného Queue-Linear Flood Fill algoritmu. 2D súradnice, kde užívateľ klikol na stenu, sa približne prepočítajú na 3D súradnice v priestore. Tie sa následne sledujú pomocou knižnice ARCore, vďaka čomu stena zostane zafarbená, aj keď sa užívateľ pohybuje po miestnosti.
The aim of this thesis is to design and implement a mobile application for Android, that allows user to change colors on a wall using augmented reality. The user can try different colors directly in the room where he is located and then decide which color he likes best for painting the walls. Sobel edge detector is used to detect wall boundaries, where the bounded section of the wall is filled with color using a modified Queue-Linear Flood Fill algorithm. The 2D coordinates where the user clicked on the wall are roughly converted to 3D coordinates in space. These are then tracked using the ARCore library, so that the wall remains colored even when the user moves around the room.
Description
Citation
VAGALA, D. Náhled barvy na stěně pomocí rozšířené reality v mobilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A). Otázky u obhajoby: V rámci prvotního návrhu popisujete možnost, jak nastavit v místnosti více různých barev souběžně (jinou na zeď a jinou na strop). Kvůli uživatelské neintuitivnosti jste ale od funkcionality kompletně upustil. Plánujete se k ní v budoucnu vrátit? Jak byste onu neintuitivnost řešil? Občas se stane, že Vámi použitý detektor hran nerozpozná stěnu od stropu a vybarví je jako jeden celek. Dal by se problém nějak řešit? Kolik Vám firma, která od Vás chce aplikaci odkoupit, nabídla? Umožňuje Vaše aplikace obarvení i více než dvou ploch? Existují i jiné aplikace, které plní stejnou funkci? V čem je Vaše aplikace lepší?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO