Grafická vizualizace geografických dat síťového provozu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Při probíhajících internetových útocích je důležité zjistit co nejvíce informací o útočníkovi a srozumitelně tuto informaci předat síťovému administrátorovi. Dohledový systém Flowmon je aktuálně schopen určit původ zasílaných paketů, shlukovat je do datových toků a zapisovat je do tabulky. Pro tvorbu geografické analýzy útoku jsou však takto vizualizovaná data nepřehledná. Cílem této práce je vytvoření webového informačního dashboardu, který bude zobrazovat geografické vizualizace síťového provozu. Pro uživatele nástrojů tím bude zajištěna detailnější a snáze pochopitelná analýza.
During ongoing Internet attacks is important to find out as much information about the attacker as possible and to pass this information clearly to the network administrator. The Flowmon monitoring system is currently able to determine the source destination of sent packets, group them into flows and write them into a table. The data visualized in this way are confusing to create a geographical analysis of the attack. The objective of this work is to create a web information dashboard that will display geographic visualizations of network traffic. It will provide more detailed and easier-to-understand analysis to users of the tools.
Description
Citation
KACHLÍK, J. Grafická vizualizace geografických dat síťového provozu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Ako sa dá podľa IP adresy zistiť krajina v ktorej sa zariadenie nachádza? Vizualizácia využívá farebnú škálu, ktorá má však fixné rozloženie (1,10,100,...). Bolo by možné túto škálu aplikovať dynamicky podľa aktuálne zobraznových hodnôt? Ako výsledné riešenie zobrazuje IP adresy, ktoré nepatria pod žiadnu krajinu? Napríklad privátne adresy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO