Analýza tepelných vlivů u obráběcích strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o tepelných vlivech na obráběcí stroje. Práce je rozdělena do několika celků. V první části je seznámení se základními termomechanickými pojmy. Další část je zaměřena na deformace způsobené teplem v průběhu obrábění a negativním dopadem na přesnost obrobku. Dále je zde řešen problém v oblasti predikce a následné kom-penzace tepelných chyb. Poslední část je věnována analýze konkrétní část obráběcího stroje. Je zde zkoumané, jak různí výrobci řeší problém s tepelnými vlivy na vřeteno.
This bachelor thesis deals with thermal effects on machine tools. The work is divided into several section. The first part is an introduction to basic thermomechanical concepts. The next part is focused on the deformation caused by heat during machining and the negative impact on the accuracy of the workpiece. Furthermore, there is a problem in the prediction and subsequent of thermal error compensation. The last part is devoted to the analysis of a specific part of machine tools. It examines various company solve the problem of thermal effects on the spindle.
Description
Citation
MAREK, T. Analýza tepelných vlivů u obráběcích strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (předseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Tůma, Ph.D. (člen) Ing. František Bradáč, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Kovář, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Student seznámil členy komise se svou závěrečnou prací na téma "Analýza teplotních vlivů u obráběcích strojů". Student úspěšně zodpověděl otázky oponenta. Otázky komise: Co je to neutronová síť? Co je přínosem práce? Objasněte nepřesnosti v práci. Jaký je rozdíl mezi frézou a frézkou? Co je to regresivní analýza? Co je to kvantitativní vysvětlující proměnná? Student váhavě odpověděl na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO