Výroba dílu zpětné klapky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá inovací výroby součásti disku zpětné klapky používané u čerpací techniky. Jedná se o součást zhotovenou z plechu o tloušťce 3 mm s jakostí materiálu dle ČSN 11 320. Stávající výroba pomocí technologie stříhání v postupovém nástroji, bude nahrazena modernější, přesnější a hlavně ekonomičtější metodou a to přesným stříháním s nátlačnou hranou. Na základě literární studie problematiky přesného stříhání, posouzení technologičnosti výroby a zpracování konstrukčního řešení byl navržen střižný nástroj, který je schopen podstatně urychlit a zlevnit výrobu dané součásti. Bude umístěn v troj-činném lisu od společnosti Feintool a to XTF Speed se jmenovitou silou 1500 kN. V závěrečném technicko-ekonomickém zhodnocení bylo prokázáno, že nově navržená technologie je schopná, dostat na trh součástku stejného charakteru, ale za podstatně nižší cenu.
The bachelor's thesis deals with the production innovation of the return valve disc component used in pumping technology. It is a component made of sheet metal with 3 mm thickness, the quality of material is according to ČSN 11 320. Existing production using cutting technology in a process tool will be replaced by a modern, more accurate and especially more economical method by precise cutting with a pressure edge. Based on the literature study of precision cutting, assessment of production technology and processing of design solutions, the cutting tool was designed to be able to significantly speed up and reduce the cost of production of the component. It will be placed in a three-acting press from Feintool, namely XTF Speed with a nominal force of 1500 kN. In the final technical and economic evaluation, it was proved that the newly designed technology is able to bring a component of the same nature to the market, but at a significantly lower price.
Description
Citation
RŮŽIČKA, P. Výroba dílu zpětné klapky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (předseda) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Hušek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Řiháček, Ph.D. (člen) Ing. Marek Štroner, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Student prezentoval komisi výstupy a závěry své práce a zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly studentovi položeny následující otázky: 1. Původní výrobní postup využívá postupový nástroj. Proč jste chtěl tento postup inovovat? (otázka byla plně zodpovězena) 2. Co se děje s vystřiženým odpadem? (otázka byla plně zodpovězena) 3. Jakým způsobem se bude zavádět polotovar do nástroje? (otázka byla plně zodpovězena) 4. Jak jste stanovil cenu nástroje? (otázka byla plně zodpovězena)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO