Mikrostrukturní stabilita materiálů připravených aditivními technologiemi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá mikrostrukturní teplotní stabilitou materiálu 2618 vyrobeného metodou Selective Laser Melting - SLM. Mikrostrukturní stabilita je porovnávána se stabilitou materiálu vyrobeného konvenčními metodami. Samotná stabilita je hodnocena pomocí změn v mikrostruktuře a mikrotvrdosti. Hlavním zjištěním je, že vzorek po výrobě SLM metodou dosahoval mikrotvrdosti 125 HV 0,3 a po šestnácti hodinách žíhání při teplotě 200 °C byl zaznamenán pokles pouze o několik jednotek na 120 HV 0,3. Na základě zjištěných údajů bylo usouzeno, že vzorek vyrobený metodou SLM je strukturně stabilní, jelikož nevykazoval žádné výrazné změny v mikrostruktuře, ani v pozorovaných mechanických vlastnostech. Tím pádem se stávají komponenty vyrobené SLM metodou použitelné v provozu na místech se zvýšenou teplotou do 200 °C (při dané volbě kritérií).
This work deals with the microstructural thermal stability of material 2618 produced by the Selective Laser Melting metho - SLM. Microstructural stability is compared with the stability of material produced by conventional methods. Stability itself is evaluated by changes of microstructure and microhardness. The main finding is that the sample produced by SLM method reached a microhardness of 125 HV 0.3 and after sixteen hours of annealing at 200 °C a decrease of only a few units to 120 HV 0.3 was recorded. Based on the data obtained, it was concluded that the sample produced by SLM method is structurally stable, as it did not occur any significant changes in the microstructure or in the observed mechanical properties. As a result, components produced by SLM method become usable in operation in places with an elevated temperature up to 200 °C (with a given choice of criteria).
Description
Citation
HYSPECKÝ, M. Mikrostrukturní stabilita materiálů připravených aditivními technologiemi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (místopředseda) Ing. Lenka Klakurková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Juliš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Klára Částková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
1) Vlastní obhajoba závěrečné práce 2) Posudek vedoucího bakalářské práce 3) Posudek oponenta bakalářské práce 4) Odpovědi na dotazy oponenta 5) Proč jste materiál nevytvrzoval po dobu 20 hodin, ale ukončil jste ji po 16? Odpověděl ke spokojenosti tazatele. 6) Prováděla se kalibrace přístrojů? Odpověděl ke spokojenosti tazatele. 7) Jak byl velký vtisk při měření tvrdosti v rámci mikrostruktury? Odpověděl uspokojivě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO