Výroba plechu držáku projektoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce předkládá návrh technologie výroby držáku projektoru z ocelového plechu 11 321 o tloušťce 2 mm. Vzhledem k velkému počtu kusů a výrobním tolerancím byla variantním řešením zvolena jako nejoptimálnější možnost výroba postupovým sdruženým nástrojem s pomocí technologií stříhání a ohýbání. Byla posouzena technologičnost, určen postup výroby a provedeny technologické a kontrolní výpočty. Dle celkové tvářecí síly 2 000 kN byl zvolen mechanický lis LDC 250 od firmy Šmeral Brno a.s. s nominální silou 2 500 kN a jako polotovar pás plechu ze svitku, který bude do stroje dodáván pomocí podávacího zařízení. Součást bude vyráběna v šesti krocích. Technicko-ekonomickým zhodnocením byla jeho finální cena při velikost série 250 000 kusů za rok stanovena na 30,80 Kč.
The diploma thesis presents technology production design of a data projector bracket made of 2 mm thickness 11 321 steel plate. Considering the large production quantity and maximum tolerable deviations, a progressive die tool along with cutting and bending was chosen as the optimal solution for this type of production, based on a variant solution. Technological aspects were assessed, the production process was established, and technological and control calculations were performed. According to the total forming force of 2 000 kN, the LDC 250 mechanical press with a nominal force of 2 500 kN, manufactured in Šmeral Brno a.s., was chosen to meet the production requirements. The chosen material in a form of metal sheet coils will be supplied to the machine by a feeding device. The article will be manufactured in six steps. Based on technical-economic evaluation, the final price of a single piece in a series of 250 000 pieces per year was set at 30,80 Kč.
Description
Citation
STARÝ, P. Výroba plechu držáku projektoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Šlais, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Radek Zavadil (člen) Ing. Vojtěch Staněk (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Student prezentoval komisi výstupy a závěry své práce a zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Jak se správně kótuje větší množství otvorů stejné velikosti? Jaká drsnost se předepisuje na nefunkční plochy nástroje? (částečně zodpověděl) 2. Lze při daném sevření stroje vyrobit zadanou součást? Jaký je důležitý parametr v nástroji, pomocí něhož se upíná? (zodpověděl) 3. Z jakého důvodu je důležité znát těžiště nástroje? (částečně zodpověděl) 4. Lze v případě řešené součásti použít jiný stroj? (částečně zodpověděl) 5. Jak je eliminováno odpružení v nástroji? (částečně zodpověděl)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO