Zpracování naměřených signálů z kavitačních experimentů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá problematikou detekce kavitace vzniklé v hydraulických systémech a zařízeních. Vychází z reálných dat experimentu kavitačního tunelu, kde byl zkoumán vznik kavitace na osamělém profilu. Zjišťuje existenci závislosti časových záznamů a jejich frekvenčních spekter na provozním režimu. Dále jsou data zkoumána i pomocí několika statistických metod. To vše je následně využito v metodě neuronových sítí.
This thesis focuses on problem with detection of cavitation in hydraulic systems and devices. Thesis works with data from cavitation tunnel experiment, where cavitation appeared on blade. It founds out if time records and their frequency spectrum is dependent on operating conditions. Data are examined by various statistic methods. All of that is then used in method called neural network.
Description
Citation
ASSZONYI, O. Zpracování naměřených signálů z kavitačních experimentů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen) Ing. Iva Svobodová (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Student seznámil komisi s diplomovou prací Zpracování naměřených signálů z kavitačních experimentů. Popsal kavitační trať a způsob měření. Rovněž ozřejmil projevy kavitace na modelu obtékané lopatky. Následně se věnoval vytvoření a trénování neuronové sítě LSTM, kterou v DP využil. Vyhodnotil také úspěšnost neuronových sítí detekčních a predikčních. Oponent vytkl způsob vyhodnocení frekvenčního spektra. Ke spokojenosti oponenta objasnil rozdíly mezi pojmy neuronová síť a umělá inteligence. Také bezchybně ozřejmil jaká pásma frekvencí byla využita. Komisí byl blíže dotazován na rozložení kavitace okolo lopatky a na způsob iniciace kavitace na náběžné hraně. Otázku zodpověděl téměř celou úspěšně. Dále byl dotazován na způsob využití mikrofonu při detekci. Otázku objasnil. Student musel srovnat rychlost učení jednotlivých sítí. Dotaz zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO