Analýza proudění kapaliny v otevřené válcové nádobě s hladinovým vírem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá numerickou simulací proudění v otevřené válcové nádobě s hladinovým vírem. V teoretické části jsou uvedeny základní rovnice proudění tekutin a vztahy pro popis vírového pohybu. Jsou představeny základní pojmy užívané ve výpočtovém modelování proudění. Experimentální část se skládá ze tří sekcí. Samotné modelování víru je provedeno v programu ANSYS Fluent. Data jsou následně analyzována v softwarovém nástroji ANSYS CFD-Post. Zvláštní pozornost je zaměřena na tvar hladiny víru, který je proložen křivkou odpovídající hustotě pravděpodobnosti Cauchyho rozdělení. Výsledky jsou pak vykresleny za pomocí programu MATLAB.
This master's thesis analyses fluid flow in an open cylindrical tank with vortex using numerical simulation. The theoretical part introduces a set of equations governing fluid flow and relations used to describe vortex motion. A general overview of terms used in computational fluid dynamics is presented. The experimental section consists of three parts. The vortex modelling is performed using ANSYS Fluent software. Data are consequently analysed within ANSYS CFD-Post software tool. Special focus is put on the vortex shape that is fitted with a curve corresponding to a probability density function of the Cauchy distribution. Results are then plotted in MATLAB software.
Description
Citation
ILLÍK, J. Analýza proudění kapaliny v otevřené válcové nádobě s hladinovým vírem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Pochylý, CSc. (předseda) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) Ing. Jindřich Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Začátek prezentace 8:38 Konec prezentace 8:58 Vedoucí přečetl posudek. Tajemník přečetl posudek nepřítomného opoenta. Prof. Pochylý se zeptal na rozdíl mezi hladinovým vírme pro model k-e a model RSM. Čím si to student vysvětluje. Stuent odpovědl, že je to sůsledek asymetrie napětí u modelu RSM. Prof se zeptal na vliv povrchového napětí, který model by byl přesnější. Student odpověděl správně, že RSM. Prof se zeptal, kdy může dojít k přisávání vzduchu do jádra víru. Student odpověděl že to může být vliv povrchového napětí. PRof se zeptal na vliv polohy míchadla. Student to nezkoušel, ale odkazoval se na studovaný článek, kde vliv je zmíněn. Doc. Fialová se zeptala na vliv hřídele míchadla na tvorbu víru. Student upřesnil jak to je. Doc. Fialová měla na mysli např pohon míchadla přes magnet. Student odpověděl dostatečně. Dr. Veselý se zeptal / komentoval adaptaci sítě v oblasti hladiny, který má dle jejich zkušeností velký vliv na výpočet a konvergenci. Student se připojil s komentářem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO