Technologické koncepty pro čištění oceánů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavní náplní předkládané diplomové práce je znečištění světových oceánů plastovým odpadem. V úvodní části práce se nachází obecné informace o produkci plastů a plastového odpadu, dále následují údaje o znečištění oceánů plastovým odpadem včetně odhadovaného množství, zdrojů znečištění a složení. Část práce je tvořena představením známých a již realizovaných konceptů, které problematiku plastů v oceánech aktivně řeší, a jejich vzájemným porovnáním. Následuje část zabývající se nakládáním s plastovým odpadem, možnostmi jeho zpracování a využití. Poslední oblastí je návrh alternativního systému, který je zaměřen na efektivní řešení v souladu s environmentálními hledisky. V rámci tohoto návrhu je provedena materiálová a ekonomická bilance.
The main aim of this master's thesis is the world ocean pollution by plastic waste. The introductory part of the thesis contains general information about the production of plastics and plastic waste, followed by data on ocean pollution by plastic waste including the estimated amount, pollution sources, and composition. Part of the thesis consists of the introduction of known concepts that are already actively looking for a solution to marine waste and of their mutual comparison. The following part deals with the plastic waste management, the possibilities of its treatment and utilization. The last area is the draft of an alternative system that is focused on an effective solution in accordance with environmental aspects. Within this draft, a material and economic balance is made.
Description
Citation
JEDLIČKOVÁ, K. Technologické koncepty pro čištění oceánů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen) Ing. Dušan Hrabec, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Byly zodpovězeny dotazy oponenta práce. Dotaz na způsob zpracování pyrolýzního plynu v předveném návrhu, zodpovězeno. Dotaz na určení výtěžností plastů předvedených v práci, zodpovězeno. Diskuse energetické bilance předvedeného návrhu. Dotaz na výměník tepla uvažovaný v práci, zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO