Zpětný překlad specializovaných a pokročilých instrukčních sad

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V dnešnej dobe je proces analýzy nebezpečného softvéru dôležitou súčasťou informačných technológií. Jedna z kľúčových techník je spätný preklad škodlivých binárnych programov. Spätný preklad je komplexný proces, ktorý rieši niekoľko projektov. Projekt RetDec sa zameriava na flexibilný návrh a riešenie spätného prekladača s možnosťou znovupoužiteľnosti. Cieľom tejto práce je zlepšenie spätného prekladu pokročilých inštrukčných sád pre architektúru x86. Bola navrhnutá nová optimalizácia pre FPU registrový zásobník. Bola rozšírená podpora prekladu inštrukčných sád jednotiek FPU a SSE. Nové rozšírenia boli implementované a otestované z hľadiska efektivity a kvality spätného prekladu.
Nowadays, the process of analyzing malicious software is an important part of information technologies. One of the crucial techniques is decompilation of malicious binary programs. The decompilation is a complex process, and there are multiple projects with such a goal. The project RetDec aims to develop retargetable and flexible decompiler. The goal of this research is to improve the decompilation of advanced instruction sets for architecture x86. The new optimization for FPU register stack manipulation is designed, and the support of FPU and SSE instruction set translation is extended. The new extensions are implemented and tested in the manner of decompilation efficiency and quality.
Description
Citation
HOLUB, J. Zpětný překlad specializovaných a pokročilých instrukčních sad [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-09
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Udělal jste test, v kolika případech je nutné sestavit vaši soustavu rovnic, jelikož se jedná o netriviální přenos informací na zásobníku pro desetinná čísla (FPU stack)? Nebo by plně dostačovalo započítat rozdíl, protože přenos se neděje nijak komplikovaně, tj. malá čísla, malé změny, krátkého dosahu? Je možné mít při analýze i smyčky v grafu toku řízení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO