Vypínání dílců z plechu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V této práci, zpracované v rámci bakalářského studia, je všeobecný přehled metody vypínání plechů. Procesy vypínání posouvají hranice tvářitelnosti materiálů spojením tažení a ohýbání do jedné operace. Právě proto je možné vytvářet dílce i z materiálů, které by jinými postupy výroby nebylo možné vyrobit ve stejné kvalitě. Pozitivy jsou minimalizace odpružení, výroba složitých, přesných povrchových tvarů atd. Přínos této práce je v systematickém shrnutí principů metody vypínání a dalším možném využití tohoto textu jako studijní materiál k výuce, případně jako podklad pro širší rozvinutí této metody.
In this work, elaborated in the bachelor study, there is a general overview of the sheet metal stretch forming methods. The stretch forming processes shift the boundary properties of the materials and merge process of drawing and bending into one operation. That's why it's possible to do products from materials, which can not be possible to form by other methods in the same quality Positives of this technology are the minimization of cushioning, the production of complex, precise surface shapes, etc. The contribution of this work is a systematic summary of the principles that should be used as a tool for teaching or as a basis for the wider development of this method.
Description
Citation
LORENC, T. Vypínání dílců z plechu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (předseda) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen) Ing. Michaela Císařová, Ph.D. (člen) Ing. Jan Řiháček, Ph.D. (člen) Ing. Mojmír Vaněk, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Student představil komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Jak se oddělují okraje plechu po vypínání? (Položenou otázky student zodpověděl) 2. Co se dá využít pro konstrukci nástroje? (Položenou otázky student částečně zodpověděl) 3. Jak počítáte napětí při vypínání? (Položenou otázky student zodpověděl) 4. Jaká veličina je vykreslená na simulacích? (Položenou otázky student zodpověděl) 5. Jak zavedete do simulace trojosou napjatost? (Položenou otázky student částečně zodpověděl) 4.(Položenou otázky student zodpověděl)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO