Elektromobilita, řešení infrastruktury pro domácnosti a společnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cieľom tejto bakalárskej práce je spracovanie prehľadu súčasného stavu poznania v oblasti rôznych spôsobov nabíjania elektromobilov, problematiky domácich nabíjacích staníc a batériových úložísk. Úvod práce je zameraný na stručnú históriu elektromobility, jej úpadok a následný nárast v poslednom období. Druhá časť práce sa zaoberá nabíjaním v domácnosti realizovaným pomocou wallboxu a jeho výhody. Ďalšou témou sú batérie elektromobilov a ich využitie mimo elektromobilu či už počas jej životnosti, alebo po tom, ako prestane byť využiteľná v elektromobile. V závere práce je vypracované odporučenie vhodnej nabíjacej stanice pre Ústav automobilního a dopravního inženýrství FSI.
Goal of this bachelor’s thesis is an elaboration of an overview of the current state of knowledge in the area of various ways of charging electric vehicles, home charging stations, and battery storages issues. First part of the thesis is focused on brief history of electromobility, its decline, and consecutive recent growth. Second part of the thesis deals with charging in households realized by wallbox, and its benefits. Another topic is electric vehicle batteries and their utilization outside the electric vehicle, both during their cycle life, and after it stops being useable in electric car. In the end of the thesis, there is a recommendation of suitable charging station for Institute of Automotive Engineering FME.
Description
Citation
ĎURAČKA, S. Elektromobilita, řešení infrastruktury pro domácnosti a společnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Svída, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Prokop, Ph.D. (člen) Ing. Michal Janoušek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) Jak se dá vypočítat velikost potřebného proudového jističe pro uváděné výkony nabíjecích stanic jak pro jednofázovou tak pro trojfázovou soustavu? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 2) Jak dramaticky se sníží životnost baterie v případě, že budeme výhradně využívat pouze rychlé či ultra-rychlé nabíjení? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 3) Jak se může snížit životnost baterie v případě každodenního zapojení do V2G? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno Dále byly členy komise studentu položeny následující otázky: 4) Jakým způsobem byste řešil infrastrukturu nabíjení v bytových domech? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 5) Lze v současnosti při stavbě nového bytového komplexu objednat i nabíjecí stanici k parkovacímu místu? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 5) Při jakých podmínkách je udávaný dojezd výrobcem (například 500 km)? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO