Elektropohony v užitkových vozidlech a autobusech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zaměřuje na elektrické a hybridní pohony, které se využívají v užitkových vozech a autobusech. Podle toho je práce rozdělena na dvě hlavní části. První část se věnuje čistě elektrickým pohonům a jejím základním komponentům. V podkapitolách jsou popsány jednak jednotlivé druhy motorů, které se nejčastěji využívají, ale také vlastnosti a technologie baterií. Druhá část pojednává o hybridních technologiích, rozdělení podle uspořádání součástí ve vozidlech, výhody a nevýhody těchto řešení. Pozornost je věnovaná i možnostem řešení bateriových systémů. Na konci obou částí jsou uvedeny příklady užitkových vozů a autobusů s příslušnou motorizací, jejich srovnání s konkurenčními modely a výčet vybraných technických parametrů. Závěrečná kapitola shrnuje, jakým směrem se nyní trh v této oblasti ubírá a další možný vývoj v budoucnu.
This bachelor thesis focuses on electric and hybrid powertrains, which are used in utility vehicles and buses. According to this bachelor thesis is divided into two main parts. The first part deals with pure electric drives and its basic components. The subchapters describe various types of engines that are commonly used, but also the features and technologies of batteries. The second part deals with hybrid technologies, division according to the arrangement of components in vehicles, advantages and disadvantages of these solutions. Attention is also paid to the possibilities of battery systems. At the end of both parts, there are examples of commercial vehicles and buses with appropriate motorization, their comparison with competing models and a list of chosen technical parameters. The final chapter summarizes the current direction of the market and its further possible development in the future.
Description
Citation
BAHENSKÝ, Š. Elektropohony v užitkových vozidlech a autobusech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen) Ing. Lubor Zháňal, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Prokop, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student seznámil odbornou komisi se svojí závěrečnou prací. Následovala část, kdy student odpovídal na následující otázky oponenta: Bylo z provedené rešerše zjištěno i využití palivových článků u těchto typů vozidel? - ZODPOVĚDĚL Jak se jeví celkové emise spojené s výrobou a provozem elektrických vozidel v porovnání s konvenčními nebo hybridními. - ZODPOVĚDĚL Odbornou komisí byly dále položeny tyto otázky týkající se závěrečné práce: Jak je řešen pohon u zmíněného autobusu TriBus? - ZODPOVĚDĚL Proč nejsou u elektropohonů běžně využívané převodovky jako u vozidel se spalovacími motory? - ZODPOVĚDĚL Jak funguje měnič používaný pro napájení asynchronního motoru? Jakým způsobem jsou řízeny spínací tranzistory u tohoto měniče? - ZODPOVĚDĚL Proč jsou u autobusu baterie umístěné na střeše, jaký je k tomu důvod? - ZODPOVĚDĚL Co je to reluktance? - ZODPOVĚDĚL
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO