Výroba tepla a elektřiny pomocí paroplynového cyklu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se věnuje tématu výroby elektřiny a tepla pomocí paroplynového cyklu. V první části práce je provedena rešerše a popis jak paroplynového cyklu, tak i jednotlivých cyklů tvořících paroplynový cyklus, tedy plynového Braytonova cyklu a parního Rankinova cyklu. Druhá část práce je zaměřena na tepelnou analýzu jak Braytonova a Rankinova, tak i samotného paroplynového cyklu. Součástí práce je i výpočtový program, který je schopen tuto tepelnou analýzu provést.
The bachelor thesis deals with the power generation by means of a combined gas-steam cycle. In the first part of the work, an overview and description of the combined cycle as well as of the Brayton cycle and the Rankine cycle are provided. The second part of the work focuses in the thermal analysis of the cycles. As a part of the work, a computer program was created, which allows for such thermal analysis of the combined cycle.
Description
Citation
HLAVÁČ, I. Výroba tepla a elektřiny pomocí paroplynového cyklu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) Ve výpočetním programu autor nechal vstupní proměnné k doplnění. Jakým způsobem by bylo vhodné tento script upravit tak, aby byly vstupní proměnné zadány až uživatelem po spuštění scriptu a předešlo se tak chybě v kompilaci? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno. 2) Bakalářská práce by mohla obsahovat o něco více grafické vizualizace. Mohl by autor nastínit jakým způsobem by postupoval při tvorbě grafu závislosti účinnosti na kompresním poměru Braytonova cyklu v MATLABU? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno částečně. V rozpravě k BP byly položeny studentovi dále tyto otázky: doc. Jaroš se dotázal: „ jak je definovaná entropie?“ prof. Štětina se vložil do debaty mezi doc. Jarošem a studentem a doporučil v dílčí části odpovědi stanovení referenční hladiny pro entropii. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno s mírným zaváháním. prof. Štětina vznesl otázku ohledně účinnosti paroplynových cyklů. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno částečně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO