Analýza proudění v semi-hermetickém pístovém kompresoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá CFD simulací proudění v CO2 semi-hermetickém pístovém kompresoru řady Stream od firmy Emerson. Cílem práce je analýza kritických míst v kompresoru, které způsobují nadměrný úlet oleje z kompresoru, pomocí CFD simulací v programu ANSYS CFX. Práce obsahuje simulaci jednofázového i dvoufázového proudění a jejich výsledky jsou na závěr podrobeny analýze.
The topic of this diploma thesis is CFD simulation of flow inside CO2 semi-hermetic reciprocating compressor Stream manufactured by Emerson. The goal of this thesis is to analyze critical points inside the compressor with regard to excessive entrainment of oil by flowing refrigerant by means of CFD simulation using ANSYS CFX. Simulation for both single-phase and two-phase flow is part of the thesis and results from them are analysed.
Description
Citation
BOUCHAL, P. Analýza proudění v semi-hermetickém pístovém kompresoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) prof. Ing. Jan Jedelský, Ph.D. (člen) Bc. Ing. Jan Fišer, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen) Ing. Marian Formánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student prezentoval svojí DP práci. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta a položeny otázky oponenta. Student zodpověděl dotazy oponenta. V rozpravě k DP byly položeny studentovi tyto otázky: prof. Jícha se dotázal, zda jsou v chladicí technice využívány také rotační odlučovačé oleje. doc. Katolický se zeptal jak lze vysvětlit opačný trend výsledků měření a experimentů. Doktor Formánek se dotázal na provozní podmínky kompresoru při získávání experimentálních dat. Doktor Formánek se zeptal na způsob mazání kompresoru a zda byl tento nějak zohledněn při numerických simulacích. prof. Jícha se dotázal zdali jsou hodnoty použité při srovnání parametrů ODR vyjádřeny v závislosti na frekvenci kompresoru. prof. Jícha položil otázku jestli je lepší použít smáčivé nebo nesmáčivé povrchy pro snížení úletu oleje z kompresoru. prof. Jedelský se zeptal na způsob simulace dvojfázového proudění v použitém numerickém model. Student zodpověděl všechny položené dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO