Testování a analýza protahovacího stroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá strojírenskou technologií protahování. První část zahrnuje pojednání o protahování, nástrojích k protahování a strojích. Dále je přiblížen nový protahovací stroj, na kterém je proces prováděn. Druhá část zahrnuje sběr, analýzu a porovnání dat, které byly získány z protahovacího stroje od firmy Stenhoj Hydraulik a/s a stávajícího stroje od firmy Arpini S.r.l., během protahování nebo v jeho důsledku. Měření ukazují, že se vzrůstajícím počtem obrobených kusů roste řezná síla a zhoršuje se kvalita povrchu vlivem opotřebení nástroje, které bylo rovněž sledováno. Dále byl sledován rozměr přes kuličku, který je požadován od zákazníka, výsledky jsou téměř konstantní. Na závěr bylo zhodnoceno ekonomické stanovisko procesu.
This master's thesis deals with the broaching technology. Theoretical part includes the essay about the technology, tools and machines used for broaching. Theoretical part also describes the analysis of the broaching machine testing. Practical part is focused on the collecting, comparing and analysis of the data. These data have been collected during and after the broaching process. The supplier of the new analysed broaching machine is Stenhoj Hydraulik and the older machine has been made by Arpini. The measurements show that the increased number of broached pieces influence the cutting force and the quality of the surface due to wear of the tool which has been also monitored. The measuring dimension through the ball is almost constant. In the conclusion we evaluated the economical aspect of the results.
Description
Citation
DVOŘÁK, D. Testování a analýza protahovacího stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Petr Valášek (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jak dochází k úběru daného materiálu? částečně zodpovězeno 2. Jak je přídavek na zub pro přebroušení? částečně zodpovězeno 3. Jakou geometrií řezného nástroje vlastně obrábíme? částečně zodpovězeno 4. Na kolik směn využíváte nástroj? zodpovězeno 5. Z jakého materiálu je vyroben daný nástroj pro protahování? částečně zodpovězeno 6. Čím je tento nástroj povlakován? částečně zodpovězeno 7. Jaké speciální nástrojové oceli se používají pro protahovací trny? zodpovězeno 8. Jak tyto nástrojové oceli kalíme? částečně zodpovězeno 9. Kolik zubů má protahovací nástroj současně v záběru? A z čeho se generuje zmiňovaná řezná síla? částečně zodpovědeno 10. Jak může nový stroj za to, že na něm byla naměřena nižší řezná síla? zodpovězeno 11. Nebylo by lepší se lépe zamyslet na volbou řezného nástroje místo volby a nákupu nového stroje? zodpovězeno 12. Zmiňované procesní kapaliny byly stejné? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO