Identifikace zařízení na základě jejich chování v síti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá problematikou identifikácie sieťových zariadení na základe ich chovania v sieti. S neustále sa zvyšujúcim počtom zariadení na sieti je neustále dôležitejšia schopnosť identifikovať zariadenia z bezpečnostných dôvodov. Táto práca ďalej pojednáva o základoch počítačových sietí a metódach, ktoré boli využívané v minulosti na identifikáciu sieťových zariadení. Následne sú popísané algoritmy využívané v strojovom učení a taktiež sú popísané ich výhody i nevýhody. Nakoniec, táto práca otestuje dva tradičné algorithmy strojového učenia a navrhuje dva nové prístupy na identifikáciu sieťových zariadení. Výsledný navrhovaný algoritmus v tejto práci dosahuje 89% presnosť identifikácii sieťových zariadení na reálnej dátovej sade s viac ako 10000 zariadeniami.
This thesis deals with the topic of identifying devices based on their behaviour. With the increasing number of devices on the network, it is becoming more and more important to be able to identify these devices based on their behaviour, due to the increased security risks. General networking concepts and multiple methods that have been used in the past to identify devices are discussed throughout the work. Subsequently, machine learning algorithms and their advantages and disadvantages are introduced. Finally, this thesis tests two traditional machine learning algorithms and proposes two new approaches to network device identification. The resulting final algorithm achieves the accuracy of 89% on a real life data-set with over 10,000 devices using a set of only eight features.
Description
Citation
POLÁK, M. Identifikace zařízení na základě jejich chování v síti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Matěj Grégr, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: V práci sa používa atribút "username", ktorý sa však samostatne vo vstupných dátach nenachádza. Ako je daný atribút vytvorený? Doba učenia je aktuálne definovaná staticky. Je možné túto hodnotu počítať nejako automaticky? V texte sa píše, že v sieti prebehlo 490 tisíc zmien IP adries za 8 hodín. Aj pre väčšie siete sa jedná o extrémne veľkú hodnotu, ako je to vôbec možné? Jaká jsou vstupní data pro klasifikaci? Proč klesá přesnost klasifikace v čase? Jakým způsobem je hodnocena přesnost detekce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO