Řízení manipulátoru pro snímání sítnice oka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
K využití snímku sítnice pro biometrické, případně lékařské účely je nutné, aby byl snímek co nejkvalitnější a ideálně zabíral co největší plochu. Je tedy nezbytné dostat snímací zařízení do co nejvhodnější polohy a při tom zajistit jeho stabilitu. Za tímto účelem je využita laboratorní manipulační platforma. Pohyb platformy je zajištěn krokovými motory. Pro jejich ovládání byla vyvinuta řídicí deska osazená mikrokontrolérem, který umožňuje provádění velmi jemných pohybů. Teoretická přesnost manipulátoru je až 20 nm. Jelikož je nutné pro snímání sítnice osvětlení, obsahuje řídicí systém i nastavitelné osvětlovací prvky v infračerveném a viditelném spektru. Výsledný systém umožňuje nasnímání sítnice oka z více úhlů, tím efektivně zvyšuje plochu, na které je možné dále hledat příznaky nemocí, případně biometrické rysy.
To use the image of the retina for biometric or medical purposes, it is necessary that the image is of the highest quality and ideally covers the largest possible area. It is therefore necessary to move the sensing device to the most suitable position while ensuring its stability. A laboratory handling platform is used for this purpose. The platform is moved by stepper motors. A control board equipped with a microcontroller has been developed for their control, which allows very fine movements. The theoretical accuracy of the manipulator is up to 20 nm. Since it is necessary for sensing, to have proper retina illumination, the control system also includes adjustable illumination elements in the infrared and visible spectrum. The resulting system allows scanning of the retina of the eye from multiple angles and thereby effectively increase the area on which it is possible to further look for diseases or biometric features.
Description
Citation
MALANÍK, P. Řízení manipulátoru pro snímání sítnice oka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Kolik snímků by přibližně bylo potřeba vytvořit k nasnímání největší možné plochy sítnice? Jak dlouho by tento snímací proces, s ohledem na maximální rychlost zařízení, mohl řádově trvat? Co vše bylo k dispozici na začátku vašeho projektu? Z čeho vychází požadavky na příkon?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO