Bezkontaktní prvek těsnění proti vnějším vlivům

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem prvku labyrintového těsnění pro tramvajovou převodovku. Prvek má vytvářet co nejúčinnější těsnění na co nejmenším prostoru. Práce obsahuje rešeršní část zabývající se možnostmi hřídelového těsnění a použitelnou technologii 3D tisku. V druhé části je rozebrána analýza současného řešení těsnění tramvajové převodovky. Konstrukční část se zabývá návrhem nejvhodnějšího materiálu a tvaru, pro vytvoření největšího odporu proti vniknutí nečistot do převodovky. Výsledkem práce je model připravený pro 3D tisk a následné aplikování pro zkoušku v provozních podmínkách.
This bachelor's thesis deals with the design of a labyrinth seal element for a tram gearbox. The element should create the most effective seal in the smallest possible space. The work contains a research part dealing with the possibilities of shaft sealing and applicable 3D printing technology. The second part deals with the analysis of the current solution of tram gearbox seals. The construction part deals with the design of the most suitable material and shape to create the greatest resistance, against the ingress of dirt into the gearbox. The result of the work is a model ready for 3D printing and subsequent application, for testing in operating conditions.
Description
Citation
BRYKSÍ, P. Bezkontaktní prvek těsnění proti vnějším vlivům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. (člen) Ing. Radovan Galas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Otázky oponenta: 1. Z práce jsem nabyl dojmu, že je zpracovávána pro firmu Wikov MGI. Nikde ale není vazba na firmu zmíněna. Můžete osvětlit formu spolupráce s firmou? – Zodpovězeno 2. Proč byla zvolena tloušťka stěny zrovna 0,6 mm? - Zodpovězeno 3. Proč byl pro výrobu prvku zvolen materiál I3-PL, který není v rešeršní části vůbec zmíněn? - Zodpovězeno 4. Z daného popisu mi není jasná montáž prvku. Mohl byste proces montáže vysvětlit například pomocí schématu? - Zodpovězeno Doplňující otázky: doc. Svoboda - Proč používáte danou přesnost? Pro co dané rozměry platí? Výkresy postrádají tolerance, proč? Jaká je přesnost 3D tisku? – částečně zodpovězeno doc. Koutný - Proč nevyhovují standardní řešení? Jaké jsou kritéria pro použitý návrh? Jak dlouho by mělo vydržet těsnění vyrobené 3D tiskem? Jak jste postupoval při stanovení rozměrových tolerancí? – nezodpovězeno doc. Mazal - Jak se odstraní tenkostěnný plíšek? Co je to škvíra? – zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO