Tření mezi materiály pro konstrukci optomechanických prvků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá třením mezi materiály používanými při konstrukci optomechanických sestav. Cílem práce je porovnání součinitele tření u různých kombinací povrchů, v různých drsnostech a s různými povrchovými úpravami. Experimentální měření probíhalo na tribometru metodou pin-on-plate za podmínek suchého tření. Z výsledků měření byly sestaveny grafy vývoje součinitele tření v čase a tabulka pro srovnání jednotlivých kombinací. Součástí je analýza povrchů pomocí optické profilometrie před a po testech.
This bachelor thesis deals with friction between materials used in the construction of optomechanical assemblies. The aim of the thesis is to compare coefficient of friction for different combinations of surfaces, different roughness, and different surface treatments. Experimental measurement was carried out on a tribometer using the pin-on-plate method under the dry friction conditions. Graphs of the development of coefficient of friction over time and a table to compare individual combinations were compiled from the results of the measurement. It includes an analysis of surfaces using optical profilometry before and after the tests.
Description
Citation
MOŘICKÝ, O. Tření mezi materiály pro konstrukci optomechanických prvků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Galas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) Ovlivní proces anorganické anodické oxidace rozměr součásti? Jak se s předepsanou povrchovou úpravou materiálu musí uvažovat při výrobě součástí? - zodpovězeno 2) Můžete uvést, jak se z opakovaného recipročního pohybu s proměnlivým průběhem rychlosti zjistí součinitel tření? - zodpovězeno 3) Můžete prosím zkusit rozebrat, jak by se zmíněné materiálové dvojice chovaly ve vakuu? Bylo by tření stejné, či jiné? Jak a proč? - zodpovězeno doc.Vrbka: Jak je tolerovaný pin end plate a přípravek? Kde se přenáší zatížení vzorku v přípravku? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO