Možnosti recyklace PLA materiálu pro účely 3D tisku a vliv na mechanické vlastnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním mechanických vlastností 3D výtisků PLA v průběhu recyklace. Recyklační cyklus probíhal následovně: vytištěná zkušební tělesa technologii FDM z PLA byla nadrcena a znovu extrudována na filament. Tento proces se třikrát opakoval. V každém cyklu byly otestovány zkušební tělesa. Proběhly tahové zkoušky za pokojové i zvýšené teploty. Zvýsledků je patrné že došlo k mírnému zvýšení pevnosti. Měření indexu toku taveniny prokázalo degradaci materiálu a jeho depolymerizaci.
This bachelor thesis deals with the comparison of mechanical properties of 3D PLA prints during recycling. The recycling cycle proceeded as follows: the printed FDM test specimens from the PLA were pulverised and re-extruded into a filament. This process was repeated three times. Test specimens were tested in each cycle. Tensile tests were performed at room and elevated temperatures. The results show that there was a slight increase in strength. Measurement of the melt flow index showed degradation of the material and its depolymerization.
Description
Citation
SEDLÁČEK, V. Možnosti recyklace PLA materiálu pro účely 3D tisku a vliv na mechanické vlastnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Galas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) Co lze vyčíst z nekompletního grafu deformace vzorků za zvýšené teploty a čím se průběh křivky liší od průběhu plastické deformace? Případně popište křivku plastické deformace. - zodpovězeno 2) Mohl byste osvětlit proces degradace polymeru a jaké faktory se na něm podílejí? - zodpovězeno ing.Šperka: Byly vzorky stárnuty pro vaši práci? - zodpovězeno ing:Šperka: Co je to index toku taveniny? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO