Vypínání válců zážehového motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá technologií vypínání válců, která umožňuje snížení spotřeby paliva a emisí. V první části jsou shrnuty možnosti aplikace vypínání válců a možné výhody plynoucí z kombinace s jinými technologiemi. Dále práce obsahuje konstrukční návrhy ventilových rozvodů dvou systémů vypínání válců pro řadový čtyřválcový motor a výsledky dynamických simulací jeho klikového mechanismu.
This thesis focuses on a technology called cylinder deactivation. The technology helps reducing emissions and fuel consumption. The first part summarizes the possibilities of application of the cylinder deactivation technology as well as advantages resulting from combination with other technologies. The thesis also consists of two design options for valvetrain in inline four-cylinder engine and the results of simulations of dynamics of its cranktrain.
Description
Citation
FRIDRICHOVÁ, K. Vypínání válců zážehového motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Heger (člen) Ing. Marek Bačovský (člen) Ing. Jan Klimeš (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Studentka seznámila zkušební komisi se svou diplomovou prací. V rámci obhajoby rovněž zodpovídala otázky oponenta. 1) Jak by bylo možné vylepšit dynamiku klikového mechanismu s vypínáním válců pomocí dvouhmotového setrvačníku? Zodpovězeno. 2) Bylo by možné zlepšit torsní dynamiku klikového mechanismu s vypínáním válců využitím kyvadlového eliminátoru? Zodpovězeno. 3) Mohou mít dvouhmotový setrvačník a kyvadlový eliminátor nějaké nevýhody, případně jaké? Zodpovězeno. 4) Co to je analysa NVH a jak se provádí? Zodpovězeno. 5) Jaká je maximální budicí frekvence předmětného čtyřválcového motoru např. z hlediska buzení? Zodpovězeno. 6) Jakým způsobem jsou mazána kluzná ložiska předmětného motoru? Zodpovězeno. 7) Co to je tzv. Stribeckova křivka a co znázorňuje? Zodpovězeno. 8) Jakým způsobem je mazáno uložení pístního čepu? Zodpovězeno. 9) Je vhodné použít vypínání válců i u motoru spolupracujícího s elektromotorem? Zodpovězeno. 10) Lze použít systém vypínání válců vznětového motoru pro režim motorové brzdy? Zodpovězeno. 11) Jaká je zhruba životnost dvouhmotového setrvačník a co mu z hlediska životnosti nejvíce škodí? Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO